Harry Potter Kertje

Amikor az ifjú varázslótanonc végső csatáját vívja a gonosz Voldemort ellen a hetedik, utolsó kötetben, egy közönséges magyalpálcát forgat. Persze kiderül, hogy a magyal egyáltalán nem közönséges, még a muglik (varázstalan) világában sem.

A hajdani sámánok és orvosságos emberek a magyallevélből teát főztek, amely izzasztó hatású, csillapítja a lázat; a magyalbogyó leveléről pedig úgy hitték, hogy gyógyítja a sárgaságot. A Roxfort varázslóiskolában tanulmányozott, a valóságban is létező növények nagy részét a múltban és ma is használják orvosi célokra. A Potter-rajonogók azonban ne készítsenek maguknak főzetet: bár a magyalbogyó állítólag távol tartja a rosszat, a leve azonban mérgező.

Varázslás és Orvoslás

Tiszafa
Voldemort varázspálcája ebből az örökzöldből készült. A tiszafa a reneszánszban a halál jelképe volt. Az emlő-, tüdő- és petefészekrák kezelésére szolgáló, Taxol nevű gyógyszer hatóanyagát a tiszafa kérgéből és tűleveleiből szintetizálták először.



Zsálya
A regénysorozatban a csillagjós kentaurok ezt a növényt égetik, hogy fokozzák érzékelő képességüket. Valójában a zsálya fertőtlenít, néhány gyógyfüves szájvíz is tartalmazza.



Csalán
A varázslók keléseket gyógyítanak ezzel a szúrós növénnyel. A modern tudomány számtalan célra használja kivonatát: például orrvérzésgátló gyógyszerekhez adják.



Farkasölőfű
Harry bájitalkeverői ezzel a növénnyel akadályozzák meg, hogy a vérfarkasok megvaduljanak. Az igazi orvosok egykor péppé törték, alkohollal hígították, és fájdalomcsillapító gyanánt a bőrre csepegtették. Igen veszélyes, akár egyetlen gramm elfogyasztása is halálos lehet.



Mandragóra
Harry tanára mandragóragyökér segítségével hatástalanít egy varázsigét, amely kővé változtatja azt, akire ráolvassák. A Bibliában az áll, hogy a mandragóra elősegíti a fogamzást, a régi görögök borba keverték, úgy érzéstelenítették vele. Ma orvosi szemcseppekbe tesznek mandragórát. Ez egy időre megbénítja a szemizmokat, így a pupilla tág marad.

A mandragóra gyökere úgy néz ki, mintha feje és végtagjai lennének, ha pedig hirtelen kirántják a földből, a néphit szerint éktelen visításba kezd.

Fűzfa
Harry néhai édesanyjának, Lilynek ebből a fából készült a varázspálcája. A fűz a bánat jelképe. Leveléből a régiek fájdalomcsillapító teát főztek. Az 1800-as években a fűzfalevél kivonata volt az aszpirin egyik előfutára. A mai tablettát azonban már szintetikus úton állítják elő.



Üröm
Ez a keserű növény a Potter-sorozatban az alatatóitalok egyik összetevője. Szantotint tartalmaz, amely kiűzi az élősködő férgeket a szervezetből. Régimódi orvosság, amely a gyógyszeres kezelés fejlődésével kiment a divatból.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi