A Futás Előnyei és Hátrányai

Lehetséges egyszerre fogyni, edzeni a szív- és érrendszert, legyőzni a stresszt és a kimerültséget anélkül, hogy mindez rengeteg időbe és pénzbe kerülne? Igen: futással. Csak egy pár futócipőt kell venni, hetente háromszor 20-30 percet rászánni, és máris minden adott a kiváló testedzési programhoz.


Előnyök

A kutatók megállapították, hogy a rendszeres futás csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, fogyaszt, emellett megnyugtat és jobban is alszunk tőle. Futás közben  - különösen hosszabb távon - endorfinoknak nevezett hormonok szabadulnak fel, amelyek jó közérzetet és sajátos lelkesültséget ("futómámort") okoznak.

Hátrányok

A futás erősen megterheli a lábfej, a láb és a hát csontjait, ízületeit és izmait. A futómámor következtében a futók hajlamosak túledzeni magukat. Ha heti 32 km-nél vagy alkalmanként 8km-nél többet futunk, nő sérülés veszélye, különösen akkor, ha az edzések közé nem iktatunk egy-egy nap pihenést vagy kisebb intenzitású testmozgást, pl. kerékpározást vagy jógát.

Erősíti a motiváltságot és megkönnyíti a heti edzésrend betartását, ha nem egyedül futunk.

Csináljuk - de okosan

  • Vegyünk jó minőségű futócipőt. Legyen kellően párnázott, hogy felfogja a talajfogás ütődését, és tartsa jól a talpboltozatot, a sarkat és a bokát. Egy pár cipő átlagosan 500-800 km-t bír ki, utána le kell cserélni.
  • Józan cél. Mértékletesen válasszuk meg a sebességet, a távolságot és az edzés gyakoriságát. A kezdők váltogassák a futást gyaloglással, s fokozatosan növeljék a sebességet és a megtett távolságot. Heti háromszori 20-30 perces futás ésszerű cél.
  • Igyunk sok vizet. Ne közvetlenül futás előtt/alatt igyuk tele magunkat; a szervezet nem tudja ilyen gyorsan felvenni a vizet. A nap folyamán egyenletesen elosztva igyunk, így elkerülhető a kiszáradás.
  • Bemelegítés és levezetés. Futás előtt gyalogoljunk vagy kocogjunk néhány percig, majd megfelelő gyakorlatokkal nyújtsuk a térdínt, valamint a comb és a lábszár izmait (20 másodperces folyamatos nyújtást végezzünk, ne rövid rántást). Futás után rövid sétával lazítsunk, majd ismételjük meg a nyújtó gyakorlatokat.
  • Figyeljünk a test jelzéseire. Izomláz esetén hagyjunk ki néhány alkalmat; ha nem enyhül a fájdalom, forduljunk orvoshoz.

Futás helyett gyaloglás

Egyes szakértők lassabb tempójú edzést javasolnak. Igaz ugyan, hogy azonos energiamennyiség elégetéséhez jóval többet kell gyalogolni, de ez a mozgás is erősíti a csontjainkat és segít megelőzni a csontritkulást anélkül, hogy nagyobb megterhelést jelentene az izmainkra és az ízületeinkre.

A gyaloglás még az életünket is meghosszabbíthatja néhány évvel! Egy 12 éven át folytatott vizsgálat eredményei szerint azon nemdohányzó nyugdíjas férfiaknál, akik naponta legalább 3 kilométert gyalogoltak, feleakkora volt a halálozási arány, mint a napi másfél kilométernél kevesebbet gyalogló társaiknál.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi