Felfújható Székesegyház - Felemelő Konstrukció


Egy walesi mérnök meg akarja újítani az egyházat – bizonyos értelemben. Andi Francis azt az elképzelést vonja kétségbe, hogy templomokat csak kőből lehet építeni. El is készített egy 14 méter magas felfújható gótikus székesegyházat, melyre festett üvegablakokat is tervezett.


Az építmény nagy sikert aratott. Két brit vállalkozó felkarolta az ötletet: a Francis tervei alapján készült templomokat napi 1700 dollárért adják bérbe, s 35 000 dollárért árulják. Az üzlet virágzik: Európából, az Egyesült Államokból és Japánból sorra kapják a megrendeléseket.


„Ezekben az épületekben óriási lehetőségek rejlenek – mondja Francis. - A gondolat különösen vonzó a praktikumot oly fontosnak tekintő társadalmunkban."

Ám a felfújható épületek ötlete nem új. F.W. Lanchester angol feltaláló az 1920-as években szabadalmaztatott egy „rugalmas kupolát vagy más tetőmegoldást, amelyet a belső légnyomás tart meg". Az első felfújható épület azonban csak az 1940-es évek végén valósult meg. A Walter Bird amerikai mérnök vezetésével tervezett Radome a hadsereg számára készült; a seregnek gyorsan felhúzható és a műszerek működését nem akadályozó épületekre volt szüksége, hogy radarállomásait védje az időjárástól. Bird cége, a Birdair Inc. ma olyan felfújható csodákat készít, mint például a michigani Pontiacban lévő Silverdome.

A felfújható épületek előnyei egyre több tervezőt győznek meg: a tömegük, a költségük és a környezetre gyakorolt hatásuk kicsi, szállításuk egyszerű, és könnyű felállítani őket. Per Lindstrand aviatikus, tapasztalatait felhasználva, hordozható raktárakat és felfújható hangárokat készít a svéd légierőnek. Napelemes kompresszorral felfújható építményei igen szilárdak: akár 100 km/órás szél és 45 centiméter vastag hótakaró sem árt meg nekik.

"A felfújható épület ma már nem ingatag sátrat jelent. Ezek igen szilárd szerkezetek" – állítja Michael Messenger brit mérnök, aki egy felfújható tábori kórház és egy szállítható gyermekmúzeum megvalósításán dolgozik. Bár a lyukak továbbra is gondot okoznak, a károk csökkenthetők a légnyomást szabályozó és ellenőrző szerkezettel.

Andi Francist nem kell meggyőzni a felfújható épületek jövőjéről: azt tervezi, hogy tapasztalatai alapján egy másik nagy hagyományú brit intézményt is megújít, és elkészíti a felfújható kocsmát.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi