Álom, Álom, Édes Álom

Az alvás közben érzett szagok befolyásolhatják álmainkat. Lefekvés előtt szívjuk be a rózsa illatát, és talán rózsásabbakat fogunk álmodni. Vigyázat: ne szagolgassunk este záptojást, mert esetleg kellemetlen álmokra számíthatunk (mert minden ember vágya, hogy esténként záptojással aludjon el, ugyebár!?). Legalábbis ezt állítja Boris Stuck németországi alváskutató, aki  önként jelentkezőket vetett alá a rózsa- és záptojáspróbának. Kísérleti alanyai se rózsával, se tojással nem álmodtak ugyan, de az illatok valóban befolyásolták álmaik érzelmi töltését.


És ez még mind semmi! Egy brit tudományos közlemény szerint azok az emberek, akik ifjú éveikben fekete-fehér filmeket és televíziót néztek, nagyobb valószínűséggel álmodnak egész életükön át fekete-fehérben. Eva Murzyn, egy másik német kutató két korcsoportot, 55 év felettieket és 25 év alattiakat vizsgált.

Hogy milyen eredménnyel? A fiatalabbak álmainak még 5%-a sem pergett fekete-fehérben. A jelek szerint azért, mert gyermekkorukban színes tévét néztek.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi