Halálkoktélt Keverő Pók

Egy Ausztrália keleti részén élő "labdás" pókfaj udvarló éjjeli lepkék foglyul ejtésére specializálta magát. Hosszú, vékony fonalat sző, amelynek a végén apró, ragadós golyó van, ami meglehetősen hasonlít a gaucsók, a dél-amerikai pampák cowboyai által használt fegyverhez.

A pók a nőstény lepke szagát utánzó kémiai anyagokkal szagosítja a golyót. Mikor a csapda kész, a fonálon függeszkedő pók lelógatja azt, majd türelmesen vár.


Amikor az odacsalogatott hím lepke közel kerül, a pók érzékeli szárnyának csapkodását, s megpörgeti a halálos "csábítót". A lepke a ragacsos csepphez tapad, a pók pedig felhúzza és megeszi. A menekülésre nem sok esélye van: bár a pókfonál 250-szer vékonyabb az emberi hajnál, de kétszer olyan erős, mint az acél. Amerikai szakemberek azt kutatják, hogyan lehetne a pókfonál kedvező tulajdonságait golyóálló mellények készítéséhez felhasználni

Ekkora a más rovarok szexferomonját előállítani képes, golyós pók.
E lepkefaló póknak azonban más zsákmány után kell néznie, ha a választott lepkék párzási időszaka véget ért. Így hát változtat a bájital összetételén , s a különböző lepkefajok tőrbe csalásához mindig a megfelelő koktélt készíti el.

A videó az 1:00 perctől válik érdekessé, nem baj ha nem tudsz angolul.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi