Van Gyógymód a Szezonális Hangulatzavarra

Téli búskomorságban szenvedünk? Mindenünk fáj, depressziósnak és kimerültnek érezzük magunkat, pedig a megszokottnál többet alszunk? Nincs kedvünk a szexhez és a társasági élethez, s közben egyre csak hízunk, mert egyfolytában az édességekre és a magas keményítőtartalmú ételekre vágyunk? Ha észleljük magunkon e tünetek bármelyikét (nem feltétlenül mindegyiket), könnyen lehet, hogy azon milliók közé tartozunk, akik szezonális affektív betegségben szenvednek.

A depressziónak ezt az időszakosan -ősszel és télen- kialakuló formáját a nappalok rövidsége és a kevés természetes fény okozza. Néha már az is segít, a napközben egy jó kis sétát teszünk. Súlyosabb esetekben azonban a fényterápia bizonyul a leghatékonyabbnak: a nagy intenzitású fénnyel történő rendszeres és gyakori megvilágítás.
A kezelést mindig orvosi felügyelet mellet vagy erre specializálódott intézetben kell végezni. Ilyenkor különleges "fénykamrát" vagy más eszközt használnak, amelyben rendszerint széles spektrumú vagy fehér fényű fénycsövek világítanak. Napi egy-két egyenként 30 perces kezelés már egy héten belül is enyhítheti a tüneteket.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi