Termeszek Toronyházai Kakaduban

Az Auszriáliai, Kakadu Nemzeti Park füves tájain különböző formájú és méretű dombocskák állnak elszórtan a közel 10 m magasra törő tornyoktól a gomba alakú kis halmokig. Ezeket a földkupacokat termeszkolóniák építik. A termeszek nagy szervezettségben élő rovarok. Mindegyiküknek külön feladata van, vagy munkás vagy katona. A dombocskák betonkemény falán belül mindenfelé folyosók útvesztője található.

Ezen a videón láthatjuk milyen hatalmasak is ezek a földkupacok:



A legfurcsább dombocskákat az iránytűtermeszek építik, váraik 2-3 méter magasak és csúcsos sírkövekre emlékeztetnek. Kivétel nélkül mindegyik ugyanúgy helyezkedik el: a keskenyebb oldalaik észak és dél felé, míg a szélesebb oldalaik kelet és nyugat felé néznek.

Így néznek ki a iránytűtermeszek "várai!
Mintha egy temető sírköveit látnánk.
Egy időben azt gondolták, hogy az iránytűtermeszek érzékelni tudják az északi mágneses pólust, és váraikat ennek megfelelően állítják fel. Ma már úgy tűnik, hogy csak a nap befolyásolja őket, és a fészkeket a hőmérséklet figyelembevételével építik. Délben a dombocskák keskenyebb oldalai néznek a nap felé, így a belsejük nem melegszik fel túlságosan. Reggel és este, amikor a sugarak a leggyengébbek, a szélesebb oldalak fordulnak a nap felé. és a lehető legtöbb hőt fogják fel. Ennek következtében a dombocskákon belüli hőmérséklet többnyire 30 °C körül marad.

Ez az iránytűtermesz.
Iránytűtermesz építmény.
Ezek a termeszvárak akár 10 méteresek is lehetnek!


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi