Így Válasszunk Sportágat Magunknak

Nincs olyan sport, amely mindenkinek egyformán megfelelő lenne. Amikor eldöntjük, hogy milyen sportot űzzünk, vegyük figyelembe edzettségünket, korábbi sérüléseinket és egészségügyi állapotunkat is. Íme, néhány példa:
  • Ha túlsúlyosak vagyunk, óvatoskodjunk az ízületek erős lökésekkel megterhelő sportoktól, pl. a futástól vagy az intenzív aerobiktól! Próbálkozzunk inkább úszással vagy kerékpározással. 
  • Ha a csontritkulás elkerülése a cél, olyan tevékenységet keresünk, ahol meg kell tartunk a saját súlyunkat. Próbáljuk ki a tempós sétát, a futást, a teniszt, a röplabdát vagy a golfot.
  • Ha ízületi gyulladásban szenvedünk, meg a golf is túlzott terhelést okozhat. Próbáljuk ki az úszást vagy a vízi aerobikot. A vízben végzett mozdulatok fokozzák a mozgékonyságot, de nem erőltetik meg az ízületeket.
  • Ha fáj a hátunk, a térdünk vagy a nyakunk, kérdezzük meg orvosunkat, megpróbálkozhatunk-e a kerékpározással vagy az úszással. Mindkét mozgásforma jól megmozgat anélkül, hogy a futáshoz vagy teremsportokhoz hasonlóan nagy terhelésnek tenné ki az ízületeket. A golfhoz szükséges csavarodó mozgás hátfájást okozhat, de ha jó a lendítésünk, akkor ettől nem kell tartani.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi