Vissza a Jövőbe 25 évvel ezelőtt...

Az első, eredeti "Vissza a Jövőbe" nagy képernyős mozifilm, több, mint 25 évvel ezelőtt 1985. július 3-án került bemutatásra. A film költségvetése akkor 19 millió dollár volt, a bevétel csak USA-ban 200 millió dollár. Most 25 év és két folytatás után is, szerintem legtöbb ember egyik kedvenc filmje! Nézzük, hogy a "Vissza a Jövőbe" sztárjai miképpen változtak meg:

Balra: Michael J. Fox, aki Marty MyFly-t alakította a filmben, a "Family Ties" sorozatot sok millió néző kedvencévé tette. Jobbra: Fox a film másik főszereplőjével Cristopher Lloyd-al. Fox, aki maga is Parkinson-kórban szenvedett, ma is aktív résztvevője a betegség kutatásában.


Lea Thompson, aki Marty anyukáját (balra) játszotta el,  szerepelt a "Vissza a Jövőbe" mind a 3 részében, igaz nem mindig ugyanazt alakította. A filmtrilógia után a "Caroline in the City" tévésorozatban vállalta a főszerepet. Jobbra: Lea Thompson , John Wayne megemlékezésén, szeptember 25-én a Kaliforniai, Santa Monica-ban.


Valószínűleg Christopher Lloyd-ot nem a "Taxi" sorozatból (Jim Ignatowski-t játszott), ismerjük, hanem Dokiként futott be(balra), aki mind a 3 részben vállalt főszerepet a "Vissza a jövőben". Manapság nem tűnt fel fontos karakterként a filmekben: a 2008-as Karácsonyi Ének (az egyik Scrooge hang), 2010-es "Death of a Salesman". Balra: Llyod egy Los Angeles-i partin, 2009 novemberében.


A humorista Tom Wilson, Biff Tannent (balra) alakította - Marty apjának híres ellenségét, valamint Biff unokáját és dédunokáját "Vissza a jövőbe" film mind a 3 részében. Szerepet vállalt több filmsorozatban, egyebek közt a "Crank and Geeks"-ben is és számtalan rajzfilmet szinkronizált. Wilson  alapítója és résztvevője is a "Gum Club"-nak. Jobbra: a klubban próbál egy előadásra, 2008 júniusában.


Crispin Glover játszotta el Marty McFly apját, George-ot (balra). Később (sokkal) szerepet vállalt a 2010-es"Hot Tub Time Machine"című filmben, csinált egy lemezt, kísérletekről szóló könyveket ad/adott ki és saját magának rendezett filmet is.


Amerikai-Malajziai származású, Claudia Wells alakította Marty barátnőjét Jennifer Parker-t (fent), de csak az első részben, mivel az anyja betegsége miatt, nem tehette meg, hogy a folytatásokban is szerepelhessen. 1991 óta saját férfiruházati kereskedése van, ami Armani Wells néven fut. A lenti kép a "Vissza a jövőbe" film 25. évfordulóján készült, Chicago-ban, 2010 februárjában.


Jobban ismert drámai szerepéről és az érte kapott Oscar és Golden Globe díj jelőléséről, mint amit a "Vissza a jövőbe" filmben alakított. Elizabeth Shue a "Las Vegas, végállomás" filmért jelőlték a két elit kategóriában. A "Vissza a jövőbe" Marty barátnőjét (fent) játszotta a második és harmadik részben, Wells helyett. Shue igen sok filmben szerepelt, egyebek közt a 1997-es "Agyament Harry", a 2008-as "Hamlett 2" és a 2009-es "Don McKay" is a listán van. Van egy testvére is aki szintén színész, Andrew Shue.


A kopasz színész James Tolken, tudja, hol van a szigorú szabályok "ereje", ezért játszotta el az iskolaigazgató Gerald Strickland-et (felső kép) a "Vissza a Jövőbe" és a "Vissza a Jövőbe 2" -ben is. Számos televíziós sorozatban is feltűnt, mint pl. a "A Nero Wolfe Mystery"-ben. 


Biff bandájában egyedül Casey Siemaszko által alakított 3-D (fent) viselt olyan szemüveget, ami szükséges egy 3D-s mozifilm megtekintéséhez. Casey Siemaszko a "Vissza a Jövőbe" első és második részében vállalt szerepet. Elég sok filmje van, példák: "Állj mellém" (1986), "Biloxi Blues" (1988), "Egerek és emberek" (1992), valamint számos sorozatban is feltűnt. A lenti képen egy mozibemutatón veszt részt New York-ban, 2007 júliusán. 


A másik bandatag aki játszott a film első két részében Billy Zane volt. Match-t alakította (fent balra). Játszott"A fantom" (1996) és a híres "Titanic" (Kate Winslet heroinos vőlegénye) (1997) filmben is. Lenti képen a Grammy díjátadón fotózzák.


A "Vissza a Jövőbe" harmadik részében, a Doki szerelmét, Clara Clayton-t (Fent), Mary Stinburgen játszotta el. Később elnyerte a legjobb női epizódszereplő-ért járó Oscar szobrot a "Malvin és Howard" (1980) című életrajzi fimben nyújtott alakításáért. Sorozatban is szerepel többek között a "Joan of Arcadia" ami 2003-2005 években futott és díjat is nyert érte.


Elijah Wood a "Vissza a Jövőbe" második részében debütált, méghozzá ő volt a régi játékgépen játszó egyik kisfiú (fenti kép). Azóta már befutott sztár. Olyan filmekben alakított, mint például a "Gyűrűk ura"(1999-2003) trilógia és "Egy makulátlan elme örök ragyogása" (2004).
 


Mindhárom filmet Robert Zemeckis rendezte. A Fenti képen éppen Michael J. Foxot okítja, hogyan is kellene azt a jelenetet csinálni :). Zemeckis olyan remek filmeket rendezett még, mint a "Roger nyúl a pácban" (1988), "Forrest Gump" (1994) (Robert ezért meg is kapta a legjobb rendezésért járó díjat) és a "Polar expresszt" (2004). Az alsó képen már 2010-ben járunk, ahol Zemeckis éppen egy Filmfesztiválon van Áprilisban. 


1 Megjegyzések

  1. Azta! Mennyi idő kellett míg utánajártatok az infoknak? Nagyin szupi.

    VálaszTörlés
Megjegyzés küldése
Újabb Régebbi