Melyik Tej Mire Jó?

Minden harmadik ember érzékeny a tehéntejre, tejfehérje-allergia vagy laktózintolerancia formájában. Ám nekik sem kell lemondaniuk a finomságokról, akadnak olyan tejfélék, amelyek beilleszthetők különböző diétákba.


Kecske és juhtej

A kecske- és a juhtej kevésbé allergén, de azért azok is tartalmaznak hasonló fehérjéket, mint a tehéntej, ezért úgynevezett néma allergiát váltanak ki. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten tünetek nincsenek, de allergiás folyamat zajlik a szervezetben. Viszont jobban emészthető, úgynevezett prebiotikus tejek. A bélflórával is kíméletesebbek, kevésbé okoznak gyulladást, jobb a lúgosító hatásuk is. Különösen magas a D-vitamin-tartalmuk, amely háromszorosa a tehéntejének, így több kalcium felszívódását biztosítja.

Hüvelyesek – Szójatej

A szójatej fehérjepótlásra alkalmas. Cukorbetegek is ihatják, természetesen a natúr, nem pedig az édesített formáját. Fogykókúrázóknak is ajánlott étrendjük kiegészítésére.

Gabonatejek

Kölestej Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is használhatják kávé ízesítésére, maximum 1,5 decit. A köles rengeteg A-vitamint tartalmaz, ami jó ellenszere a szemfáradtságnak, a hajhullásnak és a körömrepedezésnek. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is jelentős, köszönhető ez a benne található foszfornak, kalciumnak, vasnak és szilíciumnak. Koleszterinproblémákra kimondottan javasolt. Porcerősítő hatása kiemelkedő, ezért ízületi problémák kezelésére is kiváló.

Zabtej A zabtej glutént tartalmaz, tehéntej pótlására tökéletes, azoknak akik nem gluténérzékenyek. A magas fehérjetartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az idegrendszerre, és sejtmegújító hatása sem elhanyagolható, igen tápláló. A zabnak magas a cellulóztartalma és a vízben oldékony rosttartalma, ezért tisztítja és szabályozza a belek működését, továbbá a vér koleszterinszintjét is megfelelő mértékben befolyásolja.

Hajdinatej Ásványianyag- és B-vitamintartalma igen magas, emellett sok rutint is tartalmaz, ami erősíti az erek falát, ezért a népgyógyászatban is alkalmazták magas vérnyomás, visszerek kezelésére. A hajdina rosttartalma a legmagasabb, emellett jó minőségű, teljes értékű fehérjeforrás. Cukorbetegek is ihatják.

Kukoricatej Ízesítésre kiváló, és teljesen jól adja a tehéntej ízét. Nagyon krémes, finomállagú. Gyakran a kukoricatejet kukoricaszörpből készítik, ennek édesebb az íze, cukor hozzáadása nélkül is. Cukorbetegek ebből csak keveset ihatnak.

Rizstej A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használhatunk. Kitűnő az emészthetősége, a rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, emellett sok E- és B-vitamin, kalciumot, vasat, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. Szokták ízesíteni, például vaníliás vagy csokoládés rizstejként kerül a boltokba, ezeknek nincs rizsízük, és a gyerekek is imádják. Tej helyettesítésére használható, akár már hat hónapos kortól adható babáknak is, gyorsan felszívódó szénhidrát. A rosttartalma elég alacsony, ezért érdemes zabkorpát vagy barnarizs-lisztet belekeverni.


Olajos magtejek

Mandulatej. A leggyakrabban használt magtej. Energia- és fehérjepótló hatása kitűnő. Cukorbetegek is bátran ihatják. Állapotos és szoptatós kismamáknak kimondottan javasolt, magas tápértéket jelent számukra.

Kókusztej. A kókusztej immunrendszer-erősítő, egyensúlyba hozza a vércukorszintet, elégeti a zsírt, és ezzel elősegíti a fogyást. Jól beépíthető a Candida-diétába, ételallergiásoknak is kiváló itóka, ráadásul felturbózza az energiaszintet.

Diótej, kesutej. A dió csökkenti a koleszterinszintet, magas Omega-3-taratlma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott. Állapotos kismamáknak szinte elengedhetetlen nedű, magas folsavtartalma miatt. A dió- és kesutejek házi receptúrák szerint készülnek: Diótej: 10 dkg, 9 dl víz, 2 ek. méz vagy 5 dkg mazsola beáztatva. A diót jó alaposan meg kell mosni, majd beletennie a turmixgépbe, ráönteni a vizet, és beletenni a mézet vagy a mazsolát. A turmixolás után egy szűrőn vagy tüllanyagon, esetleg gézen át kell szűrni.

Főzéshez melyik jó?

Pudingot, tejbegrízt mindegyikből lehet készíteni, de kicsit több ízesítést igényelnek, és nem lesznek olyan testesek, mint a tehéntejből készült finomságok. Dúsítható mézzel, banánkarikákkal, datolyával, így különleges és egészséges desszert lesz a végeredmény.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi