Homeopátia, az Alternatív Orvoslás

A homeopátiát Samuel Hahnemann német orvos fejlesztette ki a 19. század elején, részben korának durva orvosi gyakorlata, az érvégés, a hólyaghúzás és a nagy adagokban alkalmazott gyógyszerek elleni tiltakozásaként. A homeopátia mai hívei hajlamosak kifogásolni a hagyományos gyógyászat jelenlegi gyakorlatát is.



Mi a homeopátia?

A homeopátia (magyar nevén hasonszenvi) gyógyászat alapja a „hasonlót a hasonlóval” elve. Ez azt jelenti, hogy ha egy anyag tüneteket okoz egy egészséges embernél, akkor ugyanaz az anyag meggyógyítja azt, aki a tünetektől szenved. Eszerint ha egy bizonyos gyógynövény fogyasztása köhögést okoz, akkor ugyanazt a növényt használják a beteg kezelésére, ha a legfőbb tünet a köhögés. A cél az, hogy a szervezet meggyógyítsa önmagát.

Az alaptétel hasonló az oltóanyagokéhoz. Az influenza ellen pl. egy influenzavírus gyengített változatát adják oltás formájában. Az anyag érzékennyé teszi az immunrendszert, amely megfertőződés esetén felismeri és elpusztítja az igazi influenza kórokozóit, mielőtt megbetegednénk.

Az immunterápia során a nála túlérzékenységi reakciókat kiváltó anyagokat kapja injekcióban az allergiás beteg, így szervezete idővel hozzászokik az adott allergénekhez. Az eljárás hatékonyságát számos klinikai vizsgálat igazolta.

Mi a különbség?

Az egyik fontos terület, ahol a hagyományos és a homeopátiás gyógyászati eljárások eltérnek, a gyógyszerek elkészítése. Minden konvencionális gyógyszer szigorú tesztelésen megy át, és meghatározott százalékban tartalmazhat hatóanyagokat. A homeopátiás készítmények ezzel szemben növényi, ásványi vagy állati kivonatok nagymértékben hígított változatai. A hígítás lehet akár egy rész kivonat egymillió rész vízben.

A hagyományos orvostudomány képviselőinek többsége szerint e gyógyszerek túl gyengék ahhoz, hogy bármilyen eredményt hozzanak, nemhogy mellékhatásaik legyenek. Szerintük a pozitív eredmények a placebohatásnak köszönhetők. A homeopaták szerint a keverékbe – mindegy, mennyire hígított – „bevésődött” az eredeti anyag emléke, tehát őrzi annak jótékony hatásait.

Teszteljük a hatékonyságot

A közelmúltban egy brit orvosi folyóirat megvizsgált számos homeopátiával kapcsolatos tanulmányt, és megállapította, hogy bizonyos orvosságok hatékonyak lehetnek, különösen a szezonális allergiák esetében.

A szigorúbb vizsgálatok elkészültéig túl nagy baj nem származhat abból, ha homeopátiás gyógyszerek szedésével próbálkozunk a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére, valamint fejfájás és hasmenés esetén. Még egy figyelmeztetés: sok homeopátiás kivonatot tartósítanak alkoholban, illetve hígítanak tejcukorral, amire egyes személyek érzékenyek.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi