Az Egészséges Tojás

Egyik legfontosabb és legsokoldalúbban felhasználható élelmiszerünk a tojás. Mégis, az utóbbi harminc évben olyan rossz hírét keltették, hogy mindenki elbizonytalanodott: nyugodtan megeheti, vagy jobb, ha lemond a rántottáról.



Őseink élvezettel fosztogatták a madárfészkeket az ízletes csemegéért. Sok helyütt a teremtés és a termékenység jelképeként tisztelték a tojást. Ez a tökéletes formába csomagolt útravaló mindazt tartalmazza, amire egy formálódó életnek szüksége van – gondoljunk csak a kiscsirkére.


Fehérje- és vitaminbomba

Egy átlagos méretű tojás ötvenöt grammot nyom. Tömegének mintegy tíz százaléka a mésztartalmú héj, hatvan százaléka a fehérje, harminc százaléka a sárgája. Minden része fogyasztható, héjából például a csontritkulás kezelésére szolgáló készítményt gyártanak.

A tojás kitűnő tápanyagforrás. Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, közöttük olyan létfontosságú aminosavakat, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, de nélkülözhetetlenek. Ráadásul ezek az aminosavak jobban hasznosulnak, mint más élelmiszerek esetében. Ezért sportolóknak, és olyan állapotokban, amikor fokozott a fehérjék lebomlása – például izomsorvadásban szenvedőknek, időseknek – ideális, testépítő táplálék.



A tojásban a C-vitamin kivételével az összes vitamin megtalálható. Értékes ásványi sókat, a fiatalságot megőrző, biológiai értékű anyagokat tartalmaz. Kitűnő lecitin- és kolinforrás. Mindkét anyag hozzájárul a sejtmembránok épségének megőrzéséhez. Emellett a kolin fontos szerepet játszik a központi idegrendszer érési folyamataiban, idősebb korban a memória megőrzésében. Részt vesz egy fontos agyi ingerületátvivő anyag, az acetilkolin előállításában, amelynek hiánya összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásával.

A tojásban található lutein és zeacantin segít megelőzni a korral járó látás- és hallásromlást, a szürke és zöld hályog kialakulását, gátolja az érelmeszesedést, a vérrögképződést. Ideális összetételben tartalmaz zsírokat: egyharmada telített, egyharmada egyszeresen telítetlen és egyharmada többszörösen telített zsírsav. Ez utóbbiakról azt kell tudni, hogy közismerten érvédő hatásúak. Egyetlen tojásban azonban kétszáz-kétszázötven milligramm koleszterin is található, és ez az, ami miatt hadjárat indult ellene.


Koleszterinriadó

Az 1970-es évek elején fedezték fel a kapcsolatot az érelmeszesedés és a vérzsírok (koleszterin, triglicerid) szintje között. Az összefüggés egyértelműnek látszott. Japánban, ahol átlagosan mindössze száz milligramm a napi koleszterinbevitel, lényegesen kevesebb a szív- és érrendszeri betegség, mint a napi ötszáz milligrammot fogyasztó Egyesült Államokban. Magas vérzsír értékek mellett megnő a szívinfarktus kockázata, ezért kerülendőnek nyilvánították mindazokat az élelmiszereket, amelyet sok koleszterint tartalmaznak – közöttük a tojást is. Eltelt harminc év, amikor egy amerikai kutató, Donald J. McNamara kimutatta, hogy a vér szérum-koleszterinszintjének alakulása csak igen halvány összefüggést mutat a táplálékkal bevitt koleszterin mennyiségével. Hiába zuhant drámai módon a tojásfogyasztás, nem csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Egy másik tanulmány tizennégy év kutatását összegezte. Eszerint az időről időre gondosan megvizsgált férfiak és nők esetében a koszorúerek állapota nem volt rosszabb azoknál, akik naponta több tojást megettek, mint akik heti egynél is kevesebbet engedtek meg maguknak.

Ma már egyértelmű, a tojás nem káros az egészségre. Sőt, a benne található biológiailag aktív anyagoknak köszönhetően különféle betegségek megelőzésében is fontos szerepet kaphat.


Csak mértékletesen!

A koleszterin sem egyértelműen ártalmas. Alapvetően fontos a szervezet számára, a sejtmembránok összetevője, és több hormon – például mellékvesekéreg hormonjai, nemi hormonok – előállításához nélkülözhetetlen. A koleszterin 70-80 százalékát saját szervezetünk állítja elő, a többi a táplálékkal visszük be. Étkezéssel tehát csak ezt a részt tudjuk befolyásolni.

Magyarországon a napi átlagos koleszterin-bevitel magas. Mértékkel lehet tojást enni, és lehetőleg úgy, hogy a többi étel koleszterintartalmát is figyelembe vesszük. Egészséges életmódba illesztve, zsírszegényen készítve, zöldségekkel tálalva lelkifurdalás nélkül megehetjük.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi