Jobb, Ha Inkább Természetes Textíliákat Választunk

A vegyszerekkel kezelt anyagok révén sok modern csoda lehetségessé válik: a nem gyűrődő nadrág, a vasalásmentes ágynemű vagy a vízhatlan esőkabát. Némelyik anyag ellenáll a foltoknak, a bogaraknak és a penésznek. De ennek a kényelemnek meg kell fizetni az árát: az ilyen termékek anyagát formaldehiddel és más mérgező vegyszerekkel kezelik, ami káros lehet azokra, akik viselik vagy használják őket.



A kezelt textíliák hátrányai

A „tartós vasalású” ruhákat formaldehidgyantával kezelik. Korábban a formaldehidet rákkeltő anyagok között tartották számon, de ma már nem számít annak. A formaldehid alapú műgyanta, amely a testhő és a verejték hatására lebomlik, egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. Ma már rendelkezésre állnak formaldehidszegény, ill. –mentes textilkészítő szerek, azonban a formaldehidkibocsátás problémája még nem a múlté.

A termékek címkéin nem kötelező feltüntetni a formaldehidet, de ha a textíliáról azt állítják, hogy vasalást nem igényel, gyűrődésmentes  víztaszító, ill. könnyen kezelhető, akkor valószínűleg formaldehidtartalmú gyantával kezelték. A legtöbb poliészter-pamut-keveréket formaldehiddel kezelik, a poliészter-pamut ágyneműk felületén pedig formaldehid található, hogy jobban bírják a mosást. A drapériákhoz használatos szövetek általában „tartós vasalást” és gomba elleni kezelést kapnak. Ez jelenti a problémát: amikor a nap rásüt az ilyen anyagokból készült függönyre, formaldehidet áraszt magából.


Új lángálló anyagok

A gyermek-, és felnőtt ruházat, kórházi köpenyek, ipari egyenruhák, matracok és egyes lakberendezési tárgyak meg kell hogy feleljenek a tűzbiztonsági szabványoknak. Egy időben ezeket lehetséges rákkeltő vegyszerekkel kezelték. A mai lángmentes anyagok megfelelnek a gyermekek hálóruháival szemben támasztott toxikológiai szabványoknak is. E ruhák nagy része olyan szintetikus anyagokból készül (nylon, poliészter, akril), amelyek ellenállnak az égésnek.


Az érintkezés csökkentése

A vegyszerekkel kezelt anyagok helyett, amelyek potenciális rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak, válasszuk a kikészítetlen (lehetőleg organikus termesztésű) pamutot, selymet, hócsalánt, lent, rajont, gyapjút, ill. a természetes rostok keverékét. Amikor itt az ideje a régi matracok cseréjének, vegyi kezelés nélküli, természetes anyagokból készült matracot szerezzünk be.

Minél magasabb a hőmérséklet és a páratartalom
otthonukban, annál több káros anyagot bocsátanak ki
a kezelt szövetek, mint például a napsütötte függöny.
Az ún. könnyen kezelhető anyagokban úgy csökkenthetjük formaldehidgyanta mennyiségét, hogy használatbavétel előtt kimossuk őket. Ha otthonunkban sok a kikészített anyag, gyakran szellőztessünk, és csökkentsük a páratartalmat.

A vasalást nem igénylő függönyöket szabad levegőn szellőztessük ki, mielőtt feltennénk. Még jobb, ha kezeletlen pamutból, pamutvászonból, lenből vagy len-pamut keverékéből készült textíliákat vásárolunk. Bár ezeket gyakrabban kell cserélni, mert gyorsabban elhasználódnak, kevésbé veszélyesek. Az ablakokra függöny helyett tehetünk biztonságos fa-, bambusz- vagy fémredőnyt, illetve zsalugátert.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi