Így Készül a Harang

A harang rendkívül bonyolult folyamat során nyeri el végső formáját. A harangöntés nemcsak nagy odafigyelést, de hallatlan tapasztalatot is igényel. A környező országok közül Ausztriában, kicsit távolabb pedig Lengyelországban tevékenykednek még napjainkban is harangöntő mesterek.



Az előkészületek

Első lépésként a harangöntő elutazik a helyszínre, és szemügyre veszi a leendő hangszer „lakhelyét”. A szemrevételezést főbb szempontjai a következők: - milyen magas, illetve széles lesz a harang otthona, - milyen súlyú harangot képes megtartani a tartóváz.

Ha a megrendelő a már meglévő harangok mellé szeretné az új hangszert, akkor a harangöntőnek meg kell ismernie, milyen hangon szólalnak meg a kész harangok, hogy új társuk majd harmóniában kongjon velük.

A legfontosabb adatok birtokában a mesterember már tudja, mekkora hangszerre lesz szükség. Elkészülnek a pontos számítások és tervek, s ezt követően pedig megkezdődik a harang készítése.


A harangöntés

Egy téglából rakott medence fölé helyezik az úgynevezett magot, amely fémsémák segítségével készül.

Több fázisban agyagrétegek kerülnek a harangformára (az az úgynevezett „álharang”), majd a kívánt mintákat, szövegeket viaszból kiöntik és a harangra helyezik. Az egészet faggyúréteggel vonják be.

Harangkészítés fázisai
A faggyús réteget óvatosan újabb agyagréteggel terítik be (ez a „köpeny”), ezáltal az agyag felveszi a viaszréteg formáit: a viasz egyfajta negatív mintát hagy az agyag belső felén.

A kemencét alulról fűteni kezdik, és a meleg hatására a viasz piciny lyukakon át kifolyik. Ekkor légüres tér keletkezik a két agyagréteg között.

A megolvasztott fémet (a réz és ón ötvözetéből készült bronzot) a két agyagréteg közé öntik, majd miután az kihűlt, a kész harangról eltávolítják az agyagot.


Őrbottyán – A harangok hazája

Sokan keresik fel a Csomád felé vezető út mentén lévő Pest megyei falit, ahol különleges sóterápiás kezelésekkel gyógyítják a légúti panaszokkal vagy allergiás tünetekkel érkezőket.



Aki azonban szeretne egy igazi kuriózummal találkozni, az – előzetes bejelentkezés alapján – mindenképpen keresse fel Gombos Miklóst, az ország két harangkészítőjének egyikét (Monoron ifj. Farkas Titusz a másik). A mester keze alól kikerülő – nagy szakértelmet igénylő – különleges alkotásokra nemcsak hazánk minden tájáról, de a szomszédos, sőt távolabbi országokból is érkeznek folyamatosan a megrendelések.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi