Q10, a Bennünk Rejlő Csodaszer

A reklámoknak hála, azt már mindenki „tudja”, hogy a Q10 koenzim a fiatalság titkát rejtő csodaszer. De vajon valóban az? És a ráncok eltüntetésén kívül mi mindenre lehet még jó?


A Q10 valójában egy vitaminszerű vegyület, amely a sejtek energiatermelésének folyamatában katalizátorként működik. Jelentősége több mint 30 éve ismert a kutatók számára, azóta egyre több területen alkalmazzák az orvoslás és a szépségipar területén egyaránt.


Működése

Ez a koenzim az emberi szervezet szinte minden egyes sejtjében ott van. Potenciális antioxidáns, így a szabadgyökök szöveteket és sejtalkotórészeket károsító hatása elleni védelem hatékony fegyvere. Jellemzően a sejtek energiatermelő centrumában, a mitokondriumban található, ahol a tápanyag végül is energiává alakul. Legnagyobb koncentrációban a szívben, az izmokban, a májban, a vesében és az agyban fordul elő. És bár a szervezet maga állítja elő, 25-30 éves kor után szintje csökkenni kezd, így érdemes a pótlásáról gondoskodni.


Pótolni kell!

A természetes csökkenés mellett bizonyos helyzetek is megnövelhetik a szervezetünk Q10-igényét, ilyenkor természetesen kiemelt figyelmet kell fordítanunk a koenzim visszapótlására.

Ilyen okok lehetnek:
az egyoldalú táplálkozás,
a fokozott energiafelhasználás, például a stressz és a szellemi vagy fizikai igénybevétel,
egyes s gyógyszerek, például az isémiás szívbetegség kezelésére ajánlott lipidszintcsökkentők, illetve egyéb koleszterincsökkentő készítmények.


Gyógyhatásai

Elsősorban szívbetegségek és magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák a Q10 koenzimet, de felhasználják az immunrendszer erősítésére is. Kutatások bizonyítják, hogy jótékony hatása van a különféle allergiák, asztma és légúti megbetegedések esetén, valamint szerepet kap az agyműködés egyes rendellenességeinek kezelésében is.

Gyógyászati alkalmazása során jó eredményeket értek el az elhízás, a candida gombafaj által okozott fertőzés, szklerózis multiplex, foggyökérbetegségek, fogínysorvadás és cukorbetegség kezelésében. A Q10 döntő szerepet játszik az immunrendszer hatékony működésében és az öregedés folyamatának lassításában is.



A bőr öregedésének ellenszere

A Q10 koenzim védi a bőrt a környezeti ártalmakkal szemben és serkenti annak önvédelmi mechanizmusát, így javítja például a csalánkiütés, rozaceás, aknés panaszokat. Elősegíti a bőr természetes regenerációját a mélyebb rétegekig, ezáltal láthatóan csökkenti a ráncokat. Folyamatos energiaellátást biztosít a bőrsejteknek, ezért gátolja, lassítja az öregedést.


A legjobb Q10-források

Marhahús, belsőségek, szardínia, lazac, makréla, földimogyoró vagy éppen szójaolaj fogyasztásával a megfelelő Q10-bevitel jelentős része biztosítható, de étrend-kiegészítőként kapszula formájában is használhatjuk. Kedvező bőrápoló hatása miatt számos kozmetikai termékben megtalálható.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi