A Fagyasztott Élelmiszerek Helyes Felhasználása

Régen az élelmiszereket jégveremben fagyasztották le, amely tele volt a tóról, folyóról fáradságos munkával kivágott jégtömbökkel. Ma természetesnek vesszük azt a luxust, hogy télen zsenge borsót eszünk, vagy gurulós málnát az év bármely szakában. De a fagyasztott élelmiszerek nemcsak kényelmet jelentenek, fagyasztással lehet a legjobban megőrizni a friss élelmiszerek tápanyagtartalmát is. A legjobb pillanatban leszedett zöldség még frissebb is, mint a „friss”-nek mondott áru, amely napokig, esetleg hetekig áll a szupermarketben. 



A hideg tények

A felengedett, majd ismét lefagyasztott élelmiszerekben nagy jégkristályok képződnek. Ezek felszakítják a sejtfalakat, amitől az étel löttyedt lesz, amikor kiolvasztjuk, levet enged. Ha a kieresztett lé veszendőbe megy (pl. gyümölcsök esetében), az számos tápanyagot, vízben oldódó vitamint (pl. C-vitamint), vihet magával. A jégkristályok kialakulásának megakadályozására tartsuk a fagyasztó hőmérsékletét -18 Celsius fok alatt, és rakjuk jól tele, mert így már megfelelően lehűtött élelmiszer nehezebben melegszik fel. Ne vegyünk olyan fagyasztott élelmiszert, amelynek a csomagolásán jégkristályok vannak, mert ez arra utal, hogy az élelmiszer valamikor felengedett. A fagyasztott élelmiszereket vegyük meg utoljára, és ezeket pakoljuk el először.

Lefagyasztáskor szorosan csomagoljuk be az ételt fagyasztótasakba, esetleg alufóliába. Ha a fagyasztás vagy fagyasztva tárolás során az élelmiszer felülete erősen kiszárad, az világos foltok formájában jelentkezik, ezt nevezik szaknyelven „fagyfoltosodásnak”. A fagyfoltos területek, azon túl, hogy esztétikai hibát jelentenek, íz elváltozást is okoznak. Ennek elkerülésére célszerű, ha az élelmiszer a tárolás során nem érintkezik nedvszívó anyaggal, a csomagolás légmentes és párazáró.

Áramkimaradás esetén, ha az élelmiszerek kezdenek kiengedni, azonnal főzzük meg őket.
A már kiengedett élelmiszereket ne használjuk fel, inkább dobjuk ki!
A zöldségeket kevés kivétellel (pl. sárgarépa) fagyasztás előtt elő kell főzni (blansírozás). Az előfőzés (rövid forralás vagy gőzölés) működésképtelenné teszi az enzimek nagy részét, ezért az így kezelt zöldségnek a fagyasztva tárolás során lassabban változik a színe és az íze. Háztartási körülmények között az előfőzést nehéz egyenletesen elvégezni, ezért nem célszerű a zöldségek nagy mennyiségű fagyasztásával bajlódni. Ha csak néhány hétig, esetleg egy-két hónapig kívánjuk tárolni a zöldséget, megpróbálkozhatunk az előfőzés nélküli fagyasztással, de ha a zöldség ennél tovább marad a fagyasztóban, jelentős íz és színelváltozással kell számolni.

Húsok esetén azt, hogy mennyi ideig tárolható fagyasztott állapotban, elsősorban az azokban lévő zsír mennyisége és minősége határozza meg. A zsírok ugyanis a fagyasztva tárolás kis hőmérsékletén is reagálnak a levegő oxigénjével, aminek következtében avasodnak. Minél zsírosabb a hús, annál rövidebb ideig tárolható. Húskészítmények lefagyasztása a vendéglátásban jogszabályi előírás alapján tilos.


A helyes kiolvasztás

Az élelmiszert veszélyes a konyhapulton kiolvasztani, mert a belseje fagyott marad, miközben a külső része 4 Celsius fok fölé melegszik, és a baktériumok elszaporodnak benne. Íme néhány biztonságosabb kiolvasztási módszer.

A hűtőben. Bár igen biztonságos, de az élelmiszer kiolvadásához 2 kg-onként 24 órára van szükség.
Hideg vizes fürdő. Gyorsabb. Tegyük az élelmiszer jól záródó tasakba, és állítsuk hideg vízbe, 30 percenként cseréljük a vizet.
Mikrohullámú sütő. Leggyorsabb módszer. Kövessük a csomagoláson lévő utasításokat vagy a mikro kezelési útmutatóját.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi