Az Éjszakai Műszak Veszélyei

Manapság számos ipar- és üzletágban a vállalkozások a versenyképesség megőrzése érdekében éjjel-nappal működnek. Ez a fogyasztók és az üzlettulajdonosok számára nagy előny, ám ha azok közé tartozunk, akik éjjel kénytelenek dolgozni, akkor ez az életünk minden területére – a hangulatunkra, a társas kapcsolatainkra, az egészségünkre – kihat. Szerencsére, bizonyos módszerekkel ellensúlyozhatók az éjszakai munka hatásai.



Ritmuszavar

Az éjszakai munka megzavarja a szervezet természetes, 24 órás ciklusát, azaz a test biológiai órájának működését. Ez az összetett rendszer számos élettani folyamatot hangol össze, pl. vérnyomást, a gyomorsavtermelést, sőt még a fájdalomra való érzékenységet is. Rendes körülmények között a ciklust a környezeti tényezők szabályozzák: a sötétség és világosság váltakozása, az étkezések és az alvásidő. Ha e környezeti jelzések eltérnek a normálistól – ha éjjel dolgozunk és nappal alszunk –, a biológiai óránk nem biztos, hogy át tud állni az új ritmusra. Álmosak leszünk, amikor ébren kell lennünk, és nem tudunk elaludni, amikor végre lefekszünk. Mindez növeli a balesetveszélyt, és számtalan egészségügyi problémát okozhat.

Az éjszakai munka rövid távon kimerültséget okoz és csökkenti az éberséget, vagyis lényegében olyan hatásokkal jár, mintha heteken át rosszul aludnánk. Ilyenkor nehezünkre eshet a döntéshozatal, gondolataink kifejezése, és nagyobb valószínűséggel szenvedünk balesetet, főleg autóvezetés közben.

Ha éjszakai műszakban nagy stresszel járó munkát végzünk, mint például ez a légi-
irányító, az egészségügyi problémák megsokszorozódhatnak. 
A hosszú távú hatások ennél jóval súlyosabbak lehetnek. Ilyenek például bizonyos emésztőrendszeri problémák (krónikus gyomorégés és emésztési zavar), súlygyarapodás, magas vérnyomás, ill. a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázata. Gyakrabban fordulnak elő pszichés zavarok is. Az éjszakai műszakban dolgozó nőknél zavarok jelentkezhetnek a menstruációs ciklusban, és fogamzóképességük is romlik. A terhes nőknél nagyobb a vérnyomás kockázata.


Legyen éjszaka a nappal

Ha éjszakai műszakban dolgozunk, a napirendünket a lehető legkisebb mértékben változtatgassuk. Szabadnapokon is igyekezzünk a megszokott időben aludni. Ha műszakot kell váltanunk, lehetőleg előre toljuk el a munkakezdést: szervezetünk könnyebben alkalmazkodik, ha a munkakezdés reggel hétről délután háromra változik, mintha délután helyett reggel hétkor kezdenénk dolgozni.

Napközben jobban alszunk, ha lefekvés előtt legalább egy órán át kerüljük a napfényt. A hálószoba lehetőleg hűvös legyen és sötét, és a zavaró környezeti hatásokat igyekezzünk füldugó, alvómaszk vagy a túl erős zajokat kiegyenlítő „fehérzaj-gép” segítségével minimálisra csökkenteni.

Ha éjszaka dolgozunk, igyekezzünk az életmódunkat a munka-alvás-szórakozás sorrendnek megfelelően kialakítani, és ne ragaszkodjunk a munka-szórakozás-alvás rendszerhez. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk túl sok kávét, és ne altatókkal vagy alkohollal álmosítsuk el magunkat, ill. serkentőszerek segítségével maradjunk ébren.

Végül, mozogjunk minél többet az éjszakai műszak egy szünetében vagy a műszak kezdete előtt, de soha ne lefekvés előtt!
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi