Marco Polo Juhai

Marco Polo 1273-ban átkelt a közép-ázsiai Pamír hegységen, ahol ma Afganisztán, Kína, Pakisztán és Tádzsikisztán határosak. Ott találkozott az egyik legnagyobb termetű juhfajjal, az Ovis ammon poliival, avagy a Marco Polo argalival. E juhok a 135 kilogrammos testtömeget is elérhetik, a szarvuk pedig akár 190 centiméter hosszúságú is lehet. Nagyon jól bírják a különleges körülményeket: például ötezer méteres tengerszint fölötti magasságon is megélnek.


Az elmúlt években a Vadvédelmi Társaság (WCS) biológusa, George Schaller tanulmányozta e juhokat, egyebeken kívül a negyed évszázados afganisztáni háború, a tádzsikisztáni polgárháború, a fokozott vadászat és a haszonállat-tenyésztés miatti élettérvesztésük hatásait.
Az eredmények aggasztóak: a számuk Kínát nem tekintve mindegyik országban megcsappant. Schaller most támogatásért kilincsel a Pamír Nemzetközi Békepark érdekében, amelyet az említett négy ország kezelne. "Ezek a világ legszebb nagy testű juhai. Már 1273 óta ismerjük őket - mondja - Jó lenne, ha a következő nyolc évszázadban is megmaradnának."





Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi