Éles Látású Tollas Vadászok

A jól látó emberre gyakran mondják: sasszemű. A sas látása azonban - más nagy testű ragadozó madarakéhoz hasonlóan - sokkal élesebb, mint az emberé. A sas például 3 km magasból (ez olyan magas, mint kb. 90, tíz emeletes panelház egymásra pakolva) is kristálytisztán látja a csupán nyúl nagyságú zsákmányt. A madár rendkívüli látásélessége szeme fényérzékelő sejtjeinek köszönhető, amelyek száma 8-szor több, mint amennyi az emberi szemben található.

A legtöbb vadászó madárhoz hasonlóan a sas nagyméretű szemei is fejének elején helyezkednek el, így a két szem egymást átfedő látótere kiváló háromdimenziós képet eredményez, amely alapvetően fontos a távolság pontos becsléséhez a gyors támadásnál.

Itt van az afrikai lármás rétisas aminek a szeme olyan éles, hogy ha meglátja a halat a víz felszíne alatt, azonnal lecsap rá.




Az ázsaiai mocsaras területeken elő indiai brahmin-kánya a békák és gyíkok legapróbb mozdulatait is észreveszi. A zsákmányt karmaival megragadja, és gyakran még a levegőben megeszi.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi