Laktózérzékenyek Esélye

Angliai becslés szerint a laktózérzékenyek 15%-a nem is érzékeny a tejre. Azok, akik tejtermékek fogyasztása után haspuffadástól, szélgörcstől vagy hasmenéstől szenvednek, visszaszoktathatják magukat ezekhez az élelmiszerekhez anélkül, hogy káros következmények jelentkeznének.


Hogyan? Ha leáll a laktóz fogyasztásával, a szervezetünkben nem képződik többé az emésztéshez szükséges laktáz enzim (antibiotikumok és bélrendszeri betegségek is csökkenthetik a laktáztermelést). A Brit Dietetikusok Szövetségének képviselője azt tanácsolja, hogy kezdetnek fogyasszunk ismét kis mennyiségű laktóztartalmú ételeket. Ez laktáz termelésére készteti a bélrendszert.



Egy hétig mindennap igyunk egy-két kiskanál tejet. Hétről-hétre fokozatosan növeljük az adagot, amíg nem vagyunk képesek meginni egy pohárral. Ha ez nem megy gond nélkül, akkor alighanem valódi tejérzékenységünk van, ezért kerülnünk kell a tejet és tejtermékeket. Vonjunk be az étrendünkbe más kalciumforrásokat (például kalciummal dúsított szójatejet, szardíniát, zöld leveszöldségeket, tofut), különben a csontritkulás veszélye fenyeget bennünket.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi