2012. január 18., szerda

Így Válasszunk Sportágat Magunknak

Nincs olyan sport, amely mindenkinek egyformán megfelelő lenne. Amikor eldöntjük, hogy milyen sportot űzzünk, vegyük figyelembe edzettségünket, korábbi sérüléseinket és egészségügyi állapotunkat is. Íme, néhány példa:

  • Ha túlsúlyosak vagyunk, óvatoskodjunk az ízületek erős lökésekkel megterhelő sportoktól, pl. a futástól vagy az intenzív aerobiktól! Próbálkozzunk inkább úszással vagy kerékpározással. 
  • Ha a csontritkulás elkerülése a cél, olyan tevékenységet keresünk, ahol meg kell tartunk a saját súlyunkat. Próbáljuk ki a tempós sétát, a futást, a teniszt, a röplabdát vagy a golfot.
  • Ha ízületi gyulladásban szenvedünk, meg a golf is túlzott terhelést okozhat. Próbáljuk ki az úszást vagy a vízi aerobikot. A vízben végzett mozdulatok fokozzák a mozgékonyságot, de nem erőltetik meg az ízületeket.
  • Ha fáj a hátunk, a térdünk vagy a nyakunk, kérdezzük meg orvosunkat, megpróbálkozhatunk-e a kerékpározással vagy az úszással. Mindkét mozgásforma jól megmozgat anélkül, hogy a futáshoz vagy teremsportokhoz hasonlóan nagy terhelésnek tenné ki az ízületeket. A golfhoz szükséges csavarodó mozgás hátfájást okozhat, de ha jó a lendítésünk, akkor ettől nem kell tartani.

0 komment:

Megjegyzés küldése