Kötőhártyagyulladás: Tünetek, okok, kezelés és megelőzés

A kötőhártya-gyulladás, vagy közismertebb nevén a "piros szem" egy gyakori szembetegség, ami minden korosztályt érinthet. Tünetei a szemvörösségtől a viszketésen át a váladékozásig és a fokozott könnytermelésig terjednek.

Fontos megismernünk a betegség okait a hatékony kezeléshez. A kötőhártya-gyulladást vírusos vagy bakteriális fertőzések mellett akár allergiás reakciók is kiválthatják.

Ahhoz, hogy megfelelően kezelhessük a problémát, fontos megtalálnunk a kiváltó okot, illetve ismernünk a megelőzés lehetőségeit. Ebben a cikkben részletesen ismertetjük a kötőhártya-gyulladás tüneteitől a gyógymódokig és a megelőzésig mindent.

Főbb tudnivalók

A kötőhártya-gyulladás jellemző tünetei a kivörösödött, gyulladt szemek, a viszketés és a fokozott könnyezés.
Okozhatják vírusok, baktériumok, sőt gombák, de allergének, pl. pollen is előidézhetik a panaszokat.
A kezelés a kiváltó októl függ: bakteriális fertőzés esetén antibiotikumos szemcsepp, súlyos vírusos esetekben antivirális gyógyszerek is szükségesek lehetnek.
Megelőzni alapos kézmosással, megfelelő szemhigiéniával és a személyes tárgyak (pl. törölköző, szemceruza) megosztásának kerülésével lehet.

A kötőhártya-gyulladás gyakori tünetei

A kötőhártya-gyulladás, más néven „piros szem” egyik legfeltűnőbb jele a szem bevörösödése és begyulladása. Ezt az okozza, hogy a szemhéj belső felét és a szemfehérjét borító vékony, átlátszó hártya, a kötőhártya begyullad. A gyulladást többféle dolog kiválthatja. A kötőhártya-gyulladásban szenvedők emellett a következő tüneteket is tapasztalhatják:

  • viszketés
  • mintha homok ment volna a szembe
  • fokozott könnyezés
  • fényérzékenység
  • váladékozás, ami alvás közben megkeményedhet a szempillán
  • A beteg szem(ek) kicsit meg is duzzadhatnak, illetve váladékozhatnak a váladék lehet átlátszó, fehér, sárga vagy zöldes is attól függően, hogy milyen jellegű a fertőzés.

A fizikai tünetek mellett előfordulhat, hogy a beteg homályosan lát, vagy hogy reggelre összeragadnak a szemhéjai. A tünetek pontos jellege függhet a panaszokat kiváltó októl, ami lehet fertőzéses, allergiás, vagy akár egyszerű irritáció következménye.

A kötőhártya-gyulladás leggyakoribb okai

A közismertebb nevén "piros szemnek" nevezett kötőhártya-gyulladásnak többféle oka lehet. Ide tartoznak a különféle fertőzések, az allergiák és egyszerű irritációk.

Fertőzések:

  • Vírusos fertőzések (pl. adenovírus)
  • Bakteriális fertőzések (pl. Staphylococcus aureus)
  • Gombás fertőzések (ritkábban, de előfordulhatnak)

Allergiák:

  • Pollen
  • Poratka
  • Állati szőr

Irritáció:

  • Füst
  • Vegyi anyagok gőzei
  • Szembe került idegen test

A vírusos és bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás nagyon fertőző lehet, akár közvetlenül a betegtől, akár fertőzött tárgyakról szedhetjük össze. Az allergiás kötőhártya-gyulladást a szervezet immunreakciója okozza bizonyos allergénekre. Az irritáció miatt kialakuló formát pedig olyan anyagok váltják ki, amik irritálják, vagy gyulladást okoznak a szemben. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni a problémát, fontos tudni, hogy pontosan mi okozza.

Hogyan kezelhető hatékonyan a kötőhártya-gyulladás?

Hogy mivel kezeljük a kötőhártya-gyulladást, az leginkább attól függ, hogy pontosan mi okozta a fertőzést. Ha baktériumok állnak a háttérben, akkor általában antibiotikumos szemcseppet vagy kenőcsöt írnak fel, ami segít legyőzni a fertőzést. Emellett a tünetek is enyhülnek, és nem fogjuk tudni továbbadni a betegséget.

A vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás általában magától is elmúlik, erre nincs mindig külön gyógyszer, de súlyosabb esetekben szóba jöhet antivirális kezelés. A legtöbb esetben – akár vírus, akár allergia okozza a panaszokat – különböző szemcseppekkel tudjuk enyhíteni a kellemetlenségeket (pl. műkönny).

Az allergiás kötőhártya-gyulladást a kiváltó allergén okozza. Ezt antihisztaminokkal, gyulladáscsökkentőkkel, vagy speciális szemcseppekkel lehet kezelni, ezek csökkentik a gyulladást és mérséklik a viszketést. Komolyabb allergiás reakcióknál szükség lehet szteroid tartalmú szemcseppre is, de ezzel óvatosan kell bánni, mert lehetnek mellékhatásai.

Nagyon fontos, hogy mindenképpen szemorvossal vizsgáltassuk ki magunkat, ha kötőhártya-gyulladás gyanúja merül fel. Az orvos tudja megmondani, hogy milyen jellegű a gyulladás, és ő fogja a legmegfelelőbb kezelést is javasolni.

Hogyan előzhető meg a kötőhártya-gyulladás?

A kötőhártya-gyulladás nagyon fertőző tud lenni, de odafigyeléssel könnyen megelőzhető. Íme néhány tipp, amivel csökkenthetjük a kockázatot:

  • Gyakori kézmosás: Alaposan mossunk kezet szappannal és vízzel minél többször, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a szemünkbe kerüljenek a fertőzést okozó baktériumok vagy vírusok.
  • Ne nyúljunk a szemünkhöz: Főleg ha nem mostunk kezet előtte, ne érjünk feleslegesen a szemünkhöz, szemhéjunkhoz, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.
  • Legyünk óvatosak: Ne használjunk közös törölközőt, párnát vagy sminkterméket senkivel, mert ezek is könnyen terjeszthetik a fertőzést.

Kötőhártya-gyulladás otthoni kezelése

Egyszerű dolgokkal is sokat tehetünk azért, hogy enyhítsük a kötőhártya-gyulladás tüneteit, és gyorsabban meggyógyuljunk.

A legfontosabb a higiénia: mossunk kezet alaposan, szappannal, minél gyakrabban, hogy ne terjesszük tovább a fertőzést. Ha váladékozik a szemünk, és beszárad, azt tiszta, langyos vizes törlőkendővel óvatosan távolítsuk el.

A hideg borogatás is hasznos lehet: tegyünk a szemünkre tiszta kendőt vagy gézlapot, amit előtte hideg vízbe áztattunk. Ezt tartsuk a szemünkön néhány percig, naponta többször is megismételhetjük, segít csökkenteni a gyulladást. A patikában kapható műkönny vagy szemcsepp segíthet, ha száraznak, irritáltnak érezzük a szemünket. Azonban mielőtt bármilyen szemcseppet használunk – főleg, ha bakteriális vagy vírusos fertőzésünk van – kérjük ki szemorvos tanácsát.

Amíg a gyulladás tart, ne viseljünk kontaktlencsét, mert az csak ront a helyzeten. Mindig figyeljünk arra, hogy tiszta legyen a párnahuzatunk, törölközőnk, vagy bármi, ami az arcunkhoz, szemünkhöz ér.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi