Rózsaszínű "Fürdő" - A Hillier-tó

Csupa rejtélyes titok lengi körül a halvány rózsaszín tavat, amely az emberi kéz által alig érintett sziget legfőbb ékessége. Felülről a távoli Hillier-tó csillogó, halvány rózsaszín felszíne úgy fest, mint a cukormáz egy hosszúkás tortán. A tó meglepő színt kölcsönöz az erdőkkel sűrűn borított Middle-sziget csücskének, amely a Nyugat-Ausztrália déli partjainál húzódó Recherche-szigeteket alkotó több mint 100 apró sziget egyike.

SZÍNES TÓ A Hillier-tó színe talány Ausztrália számos más "rózsaszín" tava között.
A nagyjából 600 m széles, sekély sóstó látszólag inkább Jancsi és Juliska mesevilágához tartozik, mint a vihar dúlta tengerekéhez. A fehér sóval szegélyezett és sötétzöld eukaliptusz- és kajeputfaerdőkkel körülvett tavat keskeny, fehér dűnék és homoksávok választják el az óceán mélykék vizétől.

A tó különleges színét 1950-ben egy tudóscsoport tanulmányozta, akik arra számítottak, hogy sós vizében algát, például Dunaliella salinát találnak. A nagy sótartalmú vízben ez a fajta alga vörös színezőanyagot termel, ami magyarázattal szolgál Ausztrália többi “rózsaszín” tavának, például a tengerparton fekvő Esperance-hoz közeli tónak a színére. A Hiller-tóból származó vízminták azonban semmilyen alga előfordulására utaló jelet nem tartalmaztak, így a tó színének okát továbbra is titok övezi.


A Middle-sziget "rózsaszín" taváról szóló felső feljegyzés 1802-ből száramzik, amikor Matthew Flinders brit hajós és hidográfus itt kötött ki Sydneybe vezető útja során. Flinders látogatását néhány rövid életű kereskedelmi vállalkozás követte - az 1820-as és 1840-es évek között fóka- és bálnavadászok telepedtek le a szigeten, a XX. század elején pedig sót termeltek ki a tóból.

A sólepárlást azonban mindössze hat évig folytatták, azóta szinte semmi sem háborítja a sziget és a "rózsaszín" tó rendíthetetlen nyugalmát.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi