Egy Kis Melegség - Az Elektromos Takaró

Azok, akik leszoktak az elektromos takaró használatáról, bátran újra elővehetik. A takarók által gerjesztett elektromágneses mező és a rákbetegség között feltételezett összefüggés nem nyert bizonyítást. Ráadásul az újabb elektromos takarók kisebb intenzitású elektromágneses mezőt gerjesztenek. Továbbra is ügyelni kell azonban az égési sérülésekkel, tűzesetekkel és áramütésekkel kapcsolatos biztonságra.


Biztonságos használat

Ne feledjük, hogy az elektromos takaró fűtőberendezés, és mint ilyen, elővigyázatossággal kezelendő. Íme néhány tanács, hogy nyugodtan alhassunk.

Égési sérülések. Az elektromos takaró az érzékeny bőrt még alacsony hőmérsékletre állítva is megégetheti. Azok, akiknek gyengébb a hőérzékelésük, nagyobb veszélyben vannak. Helytelen használat esetén még akkor is csúnya égési sérüléseket szerezhetünk, ha a bőrünk nem túl érzékeny. Ezért soha ne feküdjünk a takaróra, és házi kedvenceinket se engedjük ráfeküdni!

Tűz. Az elektromos takaró, mint minden fűtőberendezés, helytelen használat esetén tüzet okozhat. A túlzott felmelegedés növeli a tűzveszélyt. Mindenképpen tartsuk be az alábbi biztonsági előírásokat.
Soha ne tűrjük be a takaró vezetékét, széleit vagy végét a matrac alá.
A bekapcsolt takarót ne hajtsuk össze!
Soha ne tegyünk még egy takarót az elektromos takaróra.
Mindig kapcsoljuk ki a takarót, amikor nem használjuk.

Áramütés. Az elektromos takaró puha külső borítása vezetékeket rejt, amelyek megsérülhetnek és áramütést okozhatnak. Az alábbi óvintézkedésekkel csökkenthetjük a kockázatot.
Gondosan vizsgáljuk meg az elektromos takarót, és ha bárhol kopottnak vagy sérültnek látszik, vagy a vezetéke hibás, akkor ne használjuk.
Semmihez ne tűzzük hozzá, mert a tűk megsérthetik a vezetékeket.
Finoman mossuk a takarót (természetesen áramtalanítva), és ne használjunk hypót.
Ne tároljuk az elektromos takarót kis helyre begyűrve vagy bármilyen nehéz tárgy alatt, és ne tartsunk a közelében molyirtót.
Ügyeljünk, hogy a bekapcsolt takaróra ne ömöljön rá semmilyen folyadék.
Óvatosan húzzuk ki a vezetéket a konnektorból.

Az elektromos takarót azért kedvelik, mert lefekvés előtt fel lehet vele melegíteni az ágyneműt. Csak ne feledkezzünk meg róla, és ne hagyjuk néhány percnél tovább őrizetlenül.


Kiknek nem ajánlott az elektromos takarók használata?

Terhes nőknek (mivel a túlzott hő károsíthatja a magzatot), továbbá olyanoknak, akiknek nem jó a hőérzékelésük. Ilyenek:
a csecsemők és az idősebbek,
a cukorbetegek,
szélütés vagy gerincvelő-sérülés miatt bénult betegek,
aki alkoholt fogyasztott,
aki fájdalomcsillapítót vagy altatót vett be.


Hogyan használjuk a melegítőpárnákat?

A melegítőpárnák enyhítik az izom- és ízületi fájdalmakat. Mivel használatuk ugyanolyan veszélyes, mint az elektromos takaróké, körültekintően kell őket használni. Íme néhány jó tanács:
Ne használjuk a melegítőpárnát folyamatosan 20 percnél tovább.
Ne tegyük a párnát meztelen bőrre, ne üljünk rá és ne hajtsuk össze.
Soha ne aludjunk el bekapcsolt melegítőpárnával (erre különösen figyeljünk, ha altatót, ill. álmosító hatású gyógyszert szedünk).
A melegítőpárnával együtt ne használjunk ízületi gyulladás elleni krémet. A hő hatására a bőr nagyobb mennyiségű gyógyszert szívhat fel, ami mérgező lehet.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi