Gézre Mézet!

Ahogy a baktériumok mind ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben, az orvostudomány egy régi ismerőstől remél segítséget: a méztől. Ez a népszerű édesítőanyag a modern gyógyszerek feltalálása előtt medicinaként is sikerrel vette föl a harcot a baktériumokkal szemben, mivel fertőtlenítő hatású hiperoxid képződik benne. 


Egyes ázsiai és európai kórházakban már évek óta alkalmazzák az új zélandi manukafáról származó mézet, éspedig úgy, hogy átitatják vele a kötszert. Újabban már több észak-amerikai kórházban is bevetik ezt az ígéretes módszert, és „Manuka Faktornak” (UMF) nevezett fertőtlenítő hatásfokát 0-tól 25-ig osztályozzák. Bár arra egyelőre még nem sikerült rájönni, hogy a több mint százféle összetevő közül melyiknek tulajdonítható a jótékony hatás, a manuka méze mindenképpen fontos szerepet játszhat a gyógyhatású szerek között.

Hogyan készül?

A mézelő méhek a különféle virágok nektárját, a növények sérülésein, hasadékain kiáramló magas cukortartalmú nedveket, valamint a levéltetvek által a levelekre kiválasztott mézharmatot gyűjtik. Mindebből az előgyomrukba működő enzimek hatására híg méz képződik. Ezt raktározzák el a méhek kaptárjuk hatszögletű lépsejtjeiben téli táplálék gyanánt.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi