A Belső Harmónia Jelentősége – Bach-virágterápia

„Gyógyítani a természet tiszta, hamisítatlan, csodálatos eszközeivel”, ez volt dr. Edward Bach törekvése. Ezért fejlesztette ki az úgynevezett Bach-virágterápiát, ami már sokakon segített. Kezelési módszerének középpontjában a test és a szellem közötti harmónia áll.

A virágeszenciák a gyermekek kezelésére is alkalmasak (például félelmek esetén)

Az ember, mint egész áll a kezelés középpontjában

A megfelelő növények kiválasztása volt a kezdet a gyógyász számára. Az ismert gyógynövényekkel szemben a virágok nem tartalmaznak semmiféle gyógyászati hatóanyagot, sokkal inkább energiahullámokat, melyek kiegyenlítőleg hatnak a negatív hangulatú állapotokra.
Dr. Edward Bach: "Lelki összhangunk az
egészségünk előfeltétele"

38 Bach-virág ismert, melyek közül valójában csak 37 a virág. A 38. eszencia a Rock Water, egy
gyógyerejű sziklaforrás vize. Valamennyi Bach-virágot egy meghatározott hangulati állapothoz rendelnek, ezeket kell kiegyenlíteniük. Később követte őket a Rescue Remedy (öt virág keveréke), mi akut vészhelyzetekben nyújt segítséget.

A virágok gyógyító képessége szempontjából különös jelentősége van az eszenciák előállításának. A virágok természetes forrásvízzel töltött üvegtálban hevernek és ott maradnak, míg a napfény által (napfénymódszer) vagy a főzés hője által (főzéses módszer) elhervadnak.

Az így keletkezett őstinktúrát pálinkával keverik, hogy jobban konzerválódjon. A további kisebb tartaléküvegcsék megtöltéséhez ismételten alkoholt adnak hozzá. Amit nemrég még gyakran kinevettek, az ma már sokak számára jól bevált háziszer a kisebb-nagyobb betegségek kezelésére.

A koncentrátumok harmonizálják a negatív érzéseket és ezáltal segítenek a testnek meggyógyítani önmagát.

Nem csak az alternatív gyógyászok, hanem az orvosok is bíznak a virágokban

Hogy a Bach-virágterápia sikeres, az ma már sok természetgyógyász, orvos, fogorvos és páciens szilárd meggyőződése. Még akkor is, ha hiányzik mögüle a tudományos bizonyíték. Ennél az alternatív kezelési formánál minden az emberen és a személyiségén múlik. Így előfordulhat, hogy két páciens, akik ugyanabban a betegségben szenvednek, különböző koncentrátumokat kapnak.

Egy igen fontos pont a Bach-virágterápiában a mellékhatásról való mentesség. Alkalmas felnőttek, gyerekek számára, sőt akár állatok és növények is lábra kaphatnak a koncentrátumok által.

Mindenekelőtt az öngyógyításban növekszik az eszenciák jelentősége. Aki azonban fejfájás elleni szert keres, hiába teszi. A páciensnek sokkal inkább azt kell megfogalmaznia, milyen negatív hullámzás nehezíti el a fejét. A félelem, az irigység vagy a türelmetlenség?

Az eszenciák kiegészítik a hagyományos orvoslást

Csak aki elismeri, hogy megbetegedései lelki egyensúlyzavar következményei, az kezdjen bele Bach-virágterápiába. Tudni kell végül azt is, hogy a Bach-virágok soha nem helyettesítik az orvost vagy a gyógyszereket, de támogathatják őket.

A tíz legfontosabb virág és hatások

A rezgőnyárfa azok számára alkalmas, akiket meghatározhatatlan félelmek gyötörnek, akik állandóan idegesek vagy gyakran vannak rémálmaik. A gyerekeknek is segít az alvásban.



A nebáncsvirág azt jelenti: türelmetlenség. Azokon segít, akik könnyen ingerlékennyé válnak és feladataik elvégzésében magas tempót diktálnak önmaguknak.



A mimulus-eszencia az egészen konkrét félelmek legyőzésében (például pókfóbia) nyújt segítséget. Ugyancsak jó a félénk és szégyellős gyerekeknek is.



A sárga napvirág akut és súlyos krízisállapotok (például hirtelen megbetegedés esetén vagy baleset után) kezelésére alkalmas.



A dió virága fokozza a belső függetlenséget, az elfogulatlanságot és erősíti a jellemet (védelmet nyújt a változásokkal szemben).



Vadalma. Akinek kevés az önértékelése, forduljon ehhez a virághoz. Külsőleg alkalmazva a kellemetlen bőrkiütéseket is enyhíti.



A vörösfenyő segít a félelmen, a felsüléstől, az önbizalom hiányán. Jó bevetni például vizsgák vagy más fontos megbeszélések előtt.



Az olíva azoknak, akik fáradtnak és kimerültnek érzik magukat, segít újra lábra kapni. Mindenekelőtt betegség utáni felépülések idején hasznos.



Betlehem csillaga. Egyes sokkok (például baleset után) gyakran csak sok év múltán oldódnak. Az ernyővirágzatú sármával (madártej, vadhagyma) ez megelőzhető.



Fehérgesztenye. Aki nehezen tud koncentrálni, nehezen alszik el vagy elkalandoznak a gondolatai, az a fehér gesztenyét válassza.

1 Megjegyzések

  1. Van néhány tárgyi tévedés a cikkben, amit jó lenne kijavítani.
    Nem pálinkát használt Bach doktor, hanem brandyt, egyébként a mai napig azt használnak.
    Nem koncentrátummal kezelünk, hanem az anyatinktúrából készült hígított eszenciákból készült keverékkel.
    Napoztatásos módszer és nem napfény, forralásos módszer és nem főzéses.
    Az egyes eszenciákhoz írt meghatározások sem pontosak, illetve nem a megfelelő virág képe került illusztrálásra.
    pontos infót itt találnak: bachvirageszencia.hu
    Üdv:
    Krisztina

    VálaszTörlés
Megjegyzés küldése
Újabb Régebbi