Vörös Riasztás

A spanyol hódítók nagy becsben tartották az aprócska bíborbetűből nyerhető ragyogó vörös festéket, amely ma is csábító piros színt kölcsönöz számos kozmetikumnak és élelmiszernek. Néhány embernél azonban duzzanatot, kiütést vagy légzési nehézséget okoz. Az Egyesült Államokban ezért kötelezővé tették, hogy az árucikkek címkéin „bíbortetű-kivonat” vagy „kármin” névvel  jelezzék e színeket. (Korábban elegendő volt egy homályos „hozzáadott színezék” felirat is.”

A bíbortetűből készült festékkel sokféle termék színezhető élénk mélyvörösre.
Az Újvilágban őshonos kaktuszfogyasztó bíborbetűből szárítással és őrléssel készül a por állagú festék. A jómódú és magas rangú európaiak a 16. századtól kezdve viseltek drága kárminnal festett ruhát. De több mint kétszáz évig ezzel a tartós festékkel színezték a brit hadsereg híres vörös egyenruháit is. Az 1800-as években azután, az olcsó szintetikus festék megjelenésével hanyatlásnak indult a bíbortetű tenyésztése. Újabban viszont ismét fellendülőben van (főleg Peruban és a Kanári-szigeteken), merthogy a kármin természetes színezék.


Élelmiszerek, italok
A cukorkák, joghurtok, sütemények, zselék és gyümölcslevek kármint is tartalmazhatnak, de többnyire mesterséges ételfestékkel adják meg e termékek szép vörös színét.





Textíliák
Hímzőfonalat, alkalmi ruhákat és művészi textíliát ma is kézzel festenek bíborszínűre. Ám az ipari kelfestéshez az olcsóbb szintetikus anyagokat használják.





Kozmetikumok
Kármint tartalmazhat bármely vörös, rózsaszínű vagy barnás árnyalatú arcpirosító rúzs, szempillafesték, szemkihúzó ceruza, szemhéjfesték vagy éppen körömlakk.






Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi