A Legősibb Csokiital

A csokoládé bölcsőjeként emlegetett
edény 
A kutatók ráleltek a csokoládé valaha feltárt legkorábbi alkalmazására: egy alkoholos csokoládéitalra, amellyel ősi civilizációk népei különleges alkalmakkor köszöntötték egymást. A lelet alapján Közép-Amerikában már a Krisztus előtti 1400-as évek környékén hódoltak a csokoládé szenvedélyének.



Amerikai kutatók egy Hondurasból (Közép-Amerika) származó agyagedényben talált italmaradvány kémiai analízisekor megtalálták a kakaó növény két kulcsfontosságú alkaloidját, a teobromint és a koffeint. Régóta ismert, hogy az ősi azték és maja civilizációk kakaóbab felhasználásával csokoládéitalt készítettek, ám a most feltárt lelet egy több száz évvel korábban fogyasztott, erjesztett csokoládéital nyomait tartalmazza. Ezen kívül a maják és aztékok mézet, vaníliát, chilit adtak a kakaóhoz, míg a szóban forgó maradványok nem tartalmaznak efféle adalékokat.

A tudósok az agyagedény tartalma, illetve a cserép formája alapján arra a következtetésre jutottak, hogy felfedezték a csokoládé legősibb megjelenési formáját az emberi társadalomban. Valószínűleg az első ünnepi kelyhek, amelyekkel az emberek különleges alkalmakkor köszöntötték egymást, ennek az alkoholos csokoládéitalnak a tárolására szolgáltak, amelyet a társadalmi rang jeleként, az előkelők kiváltságaként fogyasztottak.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi