Miből Készül a Vonó?

A zenekritikusok nem győzik dicsérni a fiatal Jushua Bell virtuóz hegedűjátékát. Stradivarija azonban korántsem szólna ilyen szépen a kétszáz éves, negyvenezer dollárt érő vonó nélkül. „Ez a vonó már az első alkalommal csodálatos hangokat csalt elő a hegedűből” – áradozik Bell. Nos, ezeket a vonókat Pernambucofából készítik – a brazilfaként is emlegetett növényről kapta a nevét Brazília. Évszázadokkal ezelőtt vörös festéket állítottak elő a brazílfa gesztjéből, de az erőteljes fa hajlékonyságára is hamar felfigyeltek az európai vonókészítők.


Azóta a brazilfát a tarvágásokkal igencsak megritkították, főként kerítéscölöpként herdálják el. Tavaly 2007 júniusában ez a fa is fölkerült a veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmény, a CITES listájára. Joshua Bell szerencséjére az egyezmény csak a nyersfa kereskedelmét korlátozza, így a vonós hangszeren játszó zenészeknek nincs szükségük engedélyre, hogy vonójukat is magukkal vihessék a turnékra.






1 Megjegyzések

  1. A vono ket reszbol all: fa es valamilyen "szor" Azt szerettem volna megtudni, hogy mifele "szort" hasznalnak. De csak a vono fajarol volt informcio. Thanks anyway

    VálaszTörlés
Megjegyzés küldése
Újabb Régebbi