Itáliai Ízek, Illatok

Firenzétől délkeletre, dombokon fekszik SIENA városa. A vöröses-sárgás település vidám, könnyed házaival, palotáival s ínyencfogásaival lenyűgözi a turistákat.

Jelentős esemény a novemberi Giro Gustando, amelyen a helyi szakácsok
versenyeznek.
Firenze egykori vetélytársa könnyen és gyorsan megközelíthető a firenzei Santa Maria Novella Központi Vasútállomásról. Az óránként induló sienai vonatokat könnyű elcsípni (a vonatjegy oda-vissza útra 15 euró). Egyórányi utazás után érkezik a vonat a sienai pályaudvarra.


Zsigmond király

Az egykori városközpont jóval magasabban fekszik, mint az állomása. A pályaudvaron áthaladva, Siena modern plázáján, mozgólépcsővel folytatható a felfelé kaptató út a középkori központba. A mozgólépcső könnyűvé és egyszerűvé teszi a végcél elérését. A dombtetőre érce pazar kilátás nyílik az óváros köré épült városra, illetve a Sienát övező vidékre. A Porta Fontebranda boltíve alatt áthaladva, szűk utcákon visz az út a város szíve felé. Siena egyik büszkesége a Duomo, azaz dóm. A dóm temérdek lenyűgöző freskója mellett külön ékességnek számít intarziás márványpadlója. A jelenetképek között látható Zsigmond magyar király, aki a pápához utazva, kilenc hónapra megállt Sienában.

A Dómban nyáron lefedik a padlót, de ősztől láthatók az intarziák

Leereszkedve a „kagylóba”

Torre del Mangia
A kagyló alakú, 12. századi, hatalmas Piazza del Campo kissé lejtős formája amfiteátrumra emlékeztet. Az elegáns palazzókkal  azaz palotákkal szegélyezett teret szűk, boltíves sikátorokon keresztül lehet megközelíteni, akár egykor az arénák küzdőterét  A téren áll a Palazzo Publico, s a városi múzeumként látogatható városháza. Termei a középkori festészet gyönyörű freskóit rejtik, s ide a belépő 7 euró. Balra magasodik Itália második legnagyobb tornya, a Torre del Mangia.



Finom fogások

A Piazza del Mercato az-az a piactér közelében az Antica Trattoria Papei ízletes sienai konyhával csalogat. A Piccolo cardinale 8 euróba kerül, ami paradicsomos szósszal, csípős paprikával és szalonnadarabokkal elkészített spagetti, rendkívül laktató és finom. A másik különlegesség a Tolomei kacsa, amelynek az ára 11 euró. Az ételek mellé Toscana szőlőskertjéből származó zamatos rose bor illik.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi