A Rúzs-Ajakfesték Történelme

A rúzs, a kozmetikumok királynője és a királynői megjelenés megkoronázója. A vérvörös női ajkak maximális vonzerővel ruházzák fel viselőiknek, és szavak nélkül suttognak csábító mondatokat. Mikortól kezdték a nők festeni az ajkukat? Milyen anyagokat használtak? Választ kapunk a kérdésekre, ha velünk tartasz rúzstörténeti időutazásunkon.


Ókori ajakszínezők

Elég régre, időszámításunk előtti 3500-as évekbe kell visszautaznunk, hogy megtaláljuk az első rúzsszerű készítményeket. Az ókori Sumer Birodalomban egyik legnagyobb városállamában, Urban vagyunk. Az őskori harci vagy rituális arcfestés, amelyet férfiak és nők is viseltek, már a múlté. A sumer hölgyek az elsők, akik kifejezetten az ajkak festésére alkalmas ajakbalzsamot használnak.

Ugorjunk egy nagyot a Krisztus előtt 1350-es évekbe, az ókori Egyiptomba, ahol Nofretete királynő uralkodik. Ebben az időben a sminkelésnek már nagy hagyománya van: a szemeket vastagon kihúzzák, a szájat vörösre festik. A szolgák okkerből és festékanyagokból keverik ki a festéket, és nádszállal viszik fel a szájra. De jaj annak, aki az uralkodó rozsdavörös rúzsánál erősebb színt visel az ajkán!
Az ókori görögöknél nappal hiába i keressük a vörös ajkú hölgyeket. Az időszámításunk előtti 5. században csak az éjszakai élet pillangói: a hetérák és a könnyűvérű nők használnak szájfestéket, melyeket növényi anyagokból készítenek.

Nofretete
Nem így következő állomásunkon, a rómaiaknál, ahol már-már külön iparágként működik a kozmetikai „szerek” gyártása. A gazdag polgárok feleségei vagyonokat hagynak ott egy-egy parfümériában, használnak nappali és éjszakai arckrémet, hetente járnak fodrászhoz, és rendszeresen szőrtelenítenek a „kozmetikusnál”.


A rúzs reneszánsza

A középkor körül ugrik egyet az időgép, így nem tudjuk meg, használtak-e rúzst a barbár királyok idején, a keresztes hadjáratok évszázadaiban, vagy a pusztító járványok korában. Az viszont biztos, hogy a reneszánsz nők előszeretettel sminkelik vérvörösre ajkukat. A barokk arcszépítés azonban minden képzeletet felülmúl! Az arcfestés trendteremtői a nagy uralkodóházak tagjai közül kerülnek ki. I. Erzsébet királynő az első nő, aki egész arcán maszkszerű sminket visel. Mivel a tartós kozmetikum még ismeretlen, a királynő többször festi magát a nap során. Hogy ezt bárhol és bármikor megtehesse, kitalálják számára a praktikus zsebtükröt és a ceruzaalakú ajakfestéket. Az utóbbi előállításához alabástromot, gipszet és festékanyagokat használnak, amit nagyon nehezen visel el a száj érzékeny bőre, így később fel is hagynak ezzel a módszerrel.

I. Erzsébet
Nagy Katalin orosz cárnő például egész másféle trükköt vet be: a szolgálónőjével harapdáltatja meg ajkait, hogy azok vérbőn duzzadtak legyenek…


Puritán, szürkeség, hollywoodi csillogás

A 19. században a sminkelés és a rúzsozás nemcsak feledésbe merül, hanem Viktória királynő 1860-ban be is tiltja. Az „ördög művét” csak ledér nők viselik. A helyzet a századforduló derekán enyhül, amikor megjelenik az új nőtípus: a „New Woman”.

Irány 1883. május 1-je, amikor az amszterdami világkiállításon egy párizsi parfümkészítő bemutatja az ajakfestékek legújabb generációját: a színezett ricinusolajból, szarvasfaggyúból és méhviaszból készült, selyempapírba csomagolt rudacskát. Az „Ámor varázspálcájának” nevezett stangli nemcsak szemtelenül vörös, hanem bűnösen drága is: 2012-ben 15 000 forint lenne. A franciák dívája Sarah Bernhardt kapva kap az alkalmon, és felajánlja, hogy ingyen reklámozza a terméket: cseresznyepiros ajkakkal lép a színpadra.

Sarah Bernhardt
1910-ben a szüfrazsettek rúzsozzák vérvörösre szájukat, és ez a nők választójogáért folytatott harcuk szimbólumává válik.

A ’20-es és ’30-as évek filmcsillagjainak és sminkmestereinek nagy szerepük van a rúzs elterjedésében, így Max Factornak is. Az ő nevéhez fűződik a véletlen ötletből született, szemtelen, csókos száj, a „Cupido íjnak” keresztelt forma, amelyet Clara Bow tesz halhatatlanná. Hogy a stúdiólámpák fényében ne folyjon le a festék a szájról, először zsíros alapozót vitt fel rá, majd ujjaival kér rúzslenyomatot hagyott a felső és egy nagyobbat az alsó ajkakon.

Clara Bow
A fejlődés nem áll meg: 1939-ben a Revlon cég piacra dobja a világ első, színben teljesen megegyező rúzs-körömlakk párosát, a híres „Revlon Red”-et. A negyvenes évek végén pedig megjelenik az általunk is ismert, praktikus, tekerős forma. Végül 1950-ben Hazel Bishop feltalálja a lanolin bázisú modern ajakrúzst.


Színtörténelem

Míg az ’50-es években kihívó vörösben pompáznak az ajkak, a ’60-es években a meleg, erőteljes színek és a természetes hatású, matt rózsaszín válik kedveltté. A vad ’80-es években a pink  a vezető árnyalat, olyannyira, hogy amikor Yves Saint Lauren piacra dobja a „Rouge Pur No.19” nevű fukszia-színű rúzsát, 14 nap alatt elkapkodják a világ üzleteiből.


A ’90-es évek végére visszatér a természetesség, a bézs, púderrózsaszín, barackszín jönnek divatba. A kétezres években megjelenik a legújabb – és valószínűleg nem az utolsó újítás – az öregedésgátló rúzs, amely nemcsak ápolja az ajkakat, hanem 15 árnyalatból álló színösszetétele miatt optikailag fiatalítja is azokat.

2011-ben is a rúzs a legkedveltebb és legtöbbet vásárolt kozmetikai termét, amelyet a nők 80 százaléka 20 és 80 éves kor között, nap mint nap használ.



Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi