A Fafaragás Ünnepe

Épületek, játékok, bútorok, faliképek, ékszerek, dísztárgyak, tálak, konyhai eszközök. Vajon mi a közös ezekben a dolgokban? Az alapanyag, ami nem más, mint a fa. A felsorolt tárgyak azonban csak egy töredékét teszik ki annak a rengeteg féle dolognak, amelyek fából készülhetnek. Az augusztus végén immár 26. alkalommal megrendezésre kerülő és már hagyománnyá vált Mesterségek Ünnepe fesztiválon is a fa lesz egyik téma.


A fafaragás művészete

Első ránézésre gondolhatjuk azt, hogy minden fa ugyanolyan, így a fafaragás nem is olyan nehéz, hiszen csak egyszer kell megtanulni és utána már könnyen megy. Persze ez egyáltalán nem így van, ugyanis minden fának egyéni jellemzői vannak, mindegyik kicsit más, hiába ugyanolyan fajta. A fa megmunkálásának kezdete nagyon messzire nyúlik vissza.


Gondoljunk csak bele, hogy őseink miket használtak vadászó, gyűjtögető életmódjuk során, mivel ütötték le a kiszemelt vadakat? Általában kődarabot használtak, valamint faágból, gyökérből ütőbunkót, majd íjat, nyílvesszőt készítettek. Miután a kőbaltát, illetve kő- vagy csontpengéjű kést is elkezdték használni egyre több és több famegmunkáló műveletet végeztek.




Melyek a fafaragás eszközei?

A fafaragás alapvető eszközeit a különféle vésők alkotják, melyeknek több fajtájuk létezik, például az élük felé szélesedők, keskenyedők, lapos, egyenes vagy görbe élűek. Minden véső más célt szolgált, s más típusú munkák elvégzésére szolgál. Éppúgy, mint a nyersanyag, melynek szinten több fajtája létezik. A fafaragásra a legalkalmasabb és a legjobban megmunkálható fajta a hárs, a dió, a körte, a tölgy vagy a jávor. Mivel a fa kérgétől a törzs felé haladva más-más rétegek vannak, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, így nem mindegy, hogy miként történik a megmunkálásuk. Arra azonban mindig ügyelni kell, hogy a faragás a szálak irányában történjen, máskülönben a fa kitöredezik vagy széthasad.



A fa rengeteg területen használatos, elég, ha csak körülnézünk lakásunkban és láthatjuk, hogy tárgyaink, bútoraink nagy része fából készült. A bútorok mellett dísztárgyakat, játékokat faragnak belőle, sőt van, aki még a házát is fából építi fel.


Mesterségek Ünnepe
Budai Vár – 2012. augusztus 17-20.

1987 augusztusában indította el a Népművészeti Egyesület azt a rendezvénysorozatot, mely mára hagyománnyá vált. Nem véletlen, hogy hagyomány lett belőle, ugyanis idén huszonhatodik alkalommal kerül megrendezésre a Mesterségek Ünnepe. Az esemény hazánk egyik legjelentősebb népi kulturális találkozója lett, ahova évente mintegy 100.000 érdeklődő látogat el. Már a helyszín is magáért beszél, hiszen az óriási történelmi jelentőséggel bíró Budai Várban kapott otthont a fesztivál.


A Mesterségek Ünnepe nemcsak azért érdekes, mert szép, igényes és persze hasznos tárgyakat lehet vásárolni, így egy igazi népi vásár tárul elénk, hanem azért is, mert a látogatók megismerkedhetnek az egyes mesterségekkel, illetve munkafolyamatokkal. Sőt nem csupán megismerkedhetnek velük, hanem rögtön ki is próbálhatjuk őket, amelyben az a több száz kézműves van a segítségükre, akik ilyenkor jelen vannak a rendezvényen. Persze külön figyelmet fordítanak a gyermekekre, akiknek lehetőségük van kipróbálni a fazekas korongot, az edénykészítést, a nemezelést, a fafaragást vagy a régi ritka mesterségeket, mely az idei Mesterségek Ünnepe központi témája lesz 2012. augusztus 17 és 20 között a Budai Várban.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi