Zárt Körben - Nahalal Köríves Településrendszere

Nahalal palesztin alapítói 1921-ben magas eszmék alapján hozták létre mezőgazdasági szövetkezetüket. Legbelül építették fel a közösségi épületeket, a raktárakat, a csűröket és a silókat, kijjebb következik a lakóházak gyűrűje, és mindezt termőföldek övezik.
Maga a középpontos településszerkezet nem új találmány: biztonsági okokból már évszázadokkal ezelőtt sok falu, várus épült és terjeszkedett sugaras elrendezésben. Nahalal azonban az egyenlőség eszményét is megtestesíti.

Mivel a házak köríves elrendezésben épülnek, minden nahalali lakos ugyanolyan távolságra lakik a másiktól, valamint a szolgáltatásoktól. Manapság a Nahalal (a héber szó jelentése: legelő) 750 ezres népessége zömmel helyben dolgozik, csirkét tart, olajbogyót, grépfrútot és sok mást is termeszt. Szövetkezeti szellemük azonban jórészt a múlté: az 1990-es évek óta piacra hordják megtermelt javaikat. Ami pedig a körkörös alaprajzot illeti, van egy nagy hátulütője: ahol szigorúan meghúzzák a kör határát, kevés hely marad a terjeszkedéshez.



Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi