Hét Mítosz Magyarázata

A legendák természeti jelenségekben gyökerezhetnek. Ha úgy szemléljük a világot, mint a régiek, beláthatjuk: a természetfölötti lények nem a képzelet szülöttei; olyan természeti jelenségekre utalnak, melyeknek őseink nem ismerték az okát.

1. A khiméra
Bellerophontész ugyan megölte a háromfejű nőstény sárkányt, de a szörnyeteg tűznyelve megmaradt. E helyet utóbb Yanartasnak (tüzes hegynek) nevezték el. A valóság: az antalyai tengerpart menti aktív törésrendszerből metán tör elő, amely több mint kétezer éve ég a mai Törökország e részén.


2. A lernai hydra
A lernai forrásoknál élő százfejű kígyó mérges leheletével ölt. A valóság: a lernai források közelében lévő törésvonalból kiáramló gázokat vélték a szörny leheletének.


3. A delphoi jósda
Egy sziklahasadék fölött feküdt, s a repedésből kiáramló pára ejtette önkívületbe a Pythiát. A valóság: egy földrengés sekély repedéseket nyitott a Delphoi alatti törésvonal mentén. A jósnőt az ezekből áradó szén-dioxid kábította el.



4. Az egyiptomi szfinx
A szobrot egy letűnt civilizáció, talán az atlantiszi, készíthette mintegy 12 ezer éve, az utolsó jégkorszakban – s nem 4500 esztendeje, ahogy a régészek állítják. Ezt az elméletet a víz okozta erózió állítólagos jelei bizonyítják a szobron. A valóság: a szfinxet a szél erodálta, ami tökéletesen egybevág az utóbbi idők észak-afrikai éghajlati jelenségeivel.



5. A Loch Ness-i Szörny 
Egyesek szerint még ma is sárkány él a tóban. A valóság: a tó alatt húzódó Nagy Glen-törésvonal okozta természeti jelenségek (szabálytalan kis hullámok, föld alatti zajok) lehetnek a legenda forrásai.



6. Mihály arkangyal megjelenése
A mítosz szerint az arkangyal az 5. században jelent meg „nagy reménység” kíséretében az itáliai Garganóban. A valóság: egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy régen földrengések pusztítottak e térségben.



7. Perszephoné elrablása
A görög mitológia szerint a leányt az alvilág ura, Hádész a föld alá ragadta a mai Törökország területén. A valóság: itt az 1899-es földrengéskor, s még legalább két ízben megnyílt a föld.



Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi