Napszemüvegek - Nem Jó a Világot Rózsaszínben Látni

A napszemüveg elterjedéséhez az kellett, hogy a 18. század közepén feltalálják a stabilan fülre rögzíthető „pápaszemet”. Szükség volt megfelelő reklámra is: a második világháború idején MacArthur tábornok, a csendes-óceáni erők amerikai főparancsnoka gyakran napszemüvegben nyilatkozott a sajtónak, és ezzel divatot teremtett. A színes okuláré – James Dean jóvoltából – az 1950-es években a mozivásznon is megjelent, s mára a nyár elengedhetetlen kelléke lett. Kevesen tudják azonban, hogy már az ókorban is használtak afféle napszemüveget. Először a kínaiak tartottak a szemük elé színes üveget, részben annak vélt mágikus ereje miatt. A római császárok csiszolt smaragdon át figyelték a gladiátorok küzdelmét a Colosseumban, így óvták szemüket a napfénytől.

Ha erős fény éri szemünket, a pupilla összeszűkül, úgy védekezik. A fénynél sokkal veszélyesebb azonban a borús időben és árnyékban is kimutatható UV sugárzás, egyrészt mert nem érzékeljük, másrészt mert esetleges egészségkárosító hatása is csak évek múlva jelentkezik.



Az ultraibolya, azaz UV a látható fénynél rövidebb hullámhosszú sugárzás, a Nap bocsátja ki. Három típusa ismeretes: az UV-A (320-400 nm hullámhossz) a szaruhártyát és az ideghártyát károsíthatja, könnyezés, gyulladás, kúszóhályog kialakulásért felelős. Az UV-B (280-320 nm) a legveszélyesebb, a szemlencsében okozhat elváltozásokat, például szürkehályogot. Az UV-C (200-280 nm) sugárzás kártékony hatása a korábban védelmező ózonréteg vékonyodásával mind súlyosabb, szaruhártya-degenerációs folyamatot indíthat el.

Az UV sugarak zömét az egyszerű műanyag lencse is kiszűrheti, de az UV-szűrő réteg fokozza a védőhatást. Nyáron 10 és 14 óra között nem menjünk a napra. Amennyiben mégis a szabadba kell lennünk, állandóan viseljünk napszemüveget. Fontos, hogy a szemüvegkeret kövesse arcunk vonalát, a lencse pedig nagyméretű legyen: se oldalról, se felülről ne engedje be az ártalmas fénysugarakat. Érdemes tudni ugyanakkor, hogy a túl sötét lencse sem előnyös, mert mögötte jobban kitágul a pupilla.

MILYEN LEGYEN A LENCSE SZÍNE?

§ barna vagy szürke
mindennapi viseletre ezek a legjobbak, mert a legkevésbé torzítanak

§ zöld
vízparton vagy erdőben jó, a tükröződő felületek csillogását tompítja

§ rózsaszín és lila
jószerével egyáltalán nem védenek, csupán divatosak

§ kék
rossz választás: viselője számára láthatatlanná teszi a piros színt, ráadásul (a hasonló hullámhossz okán) UV-védelemre sem alkalmas

§ borostyánsárga
kontrasztnövelő hatása révén autóvezetéshez kiváló 





Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi