2012. április 14., szombat

Fogyatkozó Verebek

A házi veréb Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. Ragaszkodik az emberhez: elhullatott élelmiszermorzsákkal táplálkozik, ereszek alatt rak fészket, és mindenüvé követ bennünket. A verebek száma azonban csökken – s talán épen miattunk. Nyugat-Európában egyre jobbak a mezőgazdasági gépek, alig hagynak maguk után magot és gyomot. A vidéki verebek száma emiatt rohamosan fogy, akárcsak a városi verébnépesség.


Londonban a Királyi Madárvédelmi Társaság és önkéntes madarászok is tanulmányozták a verébkérdést. Az 1925. évi felmérés során még 2603 házi verebet számoltak össze a Kensington Gardens területén, 2005-ben viszont csupán nyolcat találtak. A társaság legújabb vizsgálata szerint már nincs elegendő rovar ahhoz, hogy a kis szürkésbarna madarak nyáron táplálják és felneveljék fiókáikat. Mindennek az-az oka, vélik egyes természetvédők, hogy egyre több az aszfaltozott terület és mind kevesebb a zöld.

0 komment:

Megjegyzés küldése