Akik Elfogadják a Természet Kihívását


Azok számára, akiket vonz a kaland, nem létezik túl nehéz vagy veszedelmes terep. Az emberek többsége megelégszik azzal, hogy tisztes távolból szemlélje a természet különleges látványosságait. Vannak azonban, akiket valami belső kényszer hajt, hogy közvetlen közelről ismerjék meg azokat, és elfogadják a kihívást, amit e kalandok jelentenek. Vajon mi készteti őket e vakmerő vállalkozásokra, ahol egyetlen elvétett lépés a halált jelentheti? Talán az, hogy próbára tehetik a kitartásukat, fizikai és lelkierejüket? Vagy az a vágy, hogy így részévé válhassanak a természet nagyszerűségének? Vagy arról van szó, amit a hegyek egy svájci szerelmese olyan játékhoz hasonlított, „amelyben a játékos minden porcikájában újra meg újra átéli a létezés örömét”?

Önnön közében van az élete
Cathrine Destiville francia sziklamászó az Utah állambeli Canyonlandsben egy sziklaoszlop lapos tetejének szélébe kapaszkodva, tátongó szakadék fölött himbálózik.



Virradat a hegy fölött
Chris Bonington hegymászó lefényképezte a hajnalhasadást az új-zélandi Mount Cook fölött, amelyet 1976-ban társaival együtt mászott meg.



Jéggé fagyott vízesés
Roman Dial alaszkai sziklamászó előszeretettel keresi fel a megfagyott vízeséseket.



Hegymászás a múlt században
A Mont Blanc-ról 1840-ben készült nyomat azt mutatja, hogy a hegymászás a XIX. században is népszerű volt, noha mint látjuk, az alpinistáknak még kezdetleges felszerelésül volt.

Tüzes séta
Katia Krafft német tudós férjével együtt 20 éven át tanulmányozta a tűzhányókat. Itt vedőöltözetben sétál el a hawaii Mauna Loa lávafolyam mellett.



Veszélyes tánc
A Yosemite-völgyben lévő „kiugró szikla” 1879 óta kísérti a vakmerőket. Egy hegyi vezető megfenyegette barátnőjét, hogy letaszítja, ha nem megy hozzá feleségül.



Alpesi repülés
A sárkányrepülőt csupán a légáramlás hajtja a svájci Alpok fölött; a férfi hason fekszik, hogy csökkentse a légellenállást.



Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi