Újrahasznosított Karácsonyfák

A Havasu-tavi halállomány minden januárban kései karácsonyi meglepetésnek örülhet: nagyjából négyszáz, díszeitől már megfosztott fenyőfát süllyesztenek betontömbhöz kötözve a víz alá. Valóban szép ajándék ez a halaknak, ugyanis az Arizona és Kalifornia területén megoszló, ember alkotta sivatagi tó medre igencsak sivár.

Ne dobjuk ki a karácsonyi fenyőfát, ha vége az ünnepeknek! Sok hasznot hajthat, a többi között faaprólék (azaz mulcs) is készülhet belőle.
A mélybe alámerülő fenyők ága-boga védelmet nyújt a növendék pisztráng-sügéreknek, naphalaknak és a többi hal fiataljának. Azért van szükség a betontömbökre, hogy a fák ne emelkedjenek a felszínre, ne akadályozzák a csónakközlekedést.

A Havasu vizében horgászók máris több halat fognak ki, mint régen, és a búvárok is élvezik a látványt. A tó tükre alatt olyan sűrű algaerdő lepi be a tűleveleket, hogy a fák egy idő után már hatalmas zöld moszatbuborékoknak tűnnek.

A Havasu-tavi program szép példája a karácsonyi fenyőfák újrahasznosításának. Az Earth 911 szervezet statisztikája szerint ma az Egyesült Államokban 3985 ilyen program működik (2013 még csak 3776-ot számláltak). A dolog természetéből adódóan folytán csak környékbeliek felajánlásait várják a felelősök.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi