Olvasás Közben Nem Hallunk

Az agy korlátozott kapacitása miatt olvasás közben gyakran egyáltalán nem halljuk a hangokat - állapították meg brit kutatók.




Az agy hallás és látás során vélhetően ugyanazokat az idegi forrásokat használja. Ha egy érzékelés sok forrást vesz igénybe, akkor a másik érzékelés feldolgozását ideiglenesen elnyomja - fejtette ki a kutatócsoport a Journal of Neuroscience című szaklapban.

Arra kérték a vizsgálatukban részt vevőket, hogy képernyőn oldjanak meg bizonyos feladatokat: csoportnyi betűből kellett megadott betűt kikeresniük. Egyes feladatok könnyűek voltak, míg mások erős koncentrációt igényeltek - állapította meg Katharine Molloy, a University College of London szakértője és kutatótársai.

A vizsgálat közben a kutatók hangokat játszottak le, és magnetoenkefalográfia (MEG) segítségével figyelemmel követték a feladatot megoldók agyi aktivitását.
"A felvételek szerint az emberek nem egyszerűen ignorálták, vagy kiszűrték a zajokat, hanem eleve meg sem hallották őket" - írta le a jelenséget Maria Chait kutató.

Erős vizuális koncentrációnál a zajokat a neuronális feldolgozási láncolatban már korán elfojtotta az agy, ami a felelős agyi terület csökkentett aktivitásában mutatkozott meg. A zaj tehát tulajdonképpen sohasem jutott el a résztvevő tudatáig.

"A figyelmetlenség miatti süketség jelensége mindennapi tapasztalatunk, most viszont már azt is tudjuk, mi az oka" - mondta Nilli Lavie, a tanulmány társszerzője.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi