Ki a Fényre!

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, szinte fürdünk a napsütésben. A fény nem egyszerű közérzetjavító, olykor az egészségünk függhet tőle. Aktiválja az agyműködést, szabályozza az alvás és az ébrenlét ciklusát, hozzáigazítja belső óránkat a valóságos külső időhöz. A fénymegvonás súlyos tüneteket, koncentrációs és alvászavart, depressziót okozhat.



Sokáig úgy vélték, hogy a retina kétféle fényérzékeny receptorral rendelkezik: az egyikkel az erős, a másikkal pedig az alkonyati fényt, a fehéret és a feketét érzékeljük. Aztán fölfedezték, hogy a retina idegcsúcssejtjeinek kis része reagál a világosságra is. Ez nem a látást biztosítja, hanem a szervezetben zajló biológiai folyamatokhoz nélkülözhetetlen. Amit mi világosságnak, fehér fénynek látunk, az valójában sok szín keveréke. A fény szervezetünkre gyakorolt hatása a színhőmérséklettől függ, amelynek mértékegysége a Kelvin. Minél több kéket tartalmaz az adott fény, annál magasabb a színhőmérséklete.

Ha a természet fényviszonyait követve élnénk, kevesebb problémánk lenne. Mi azonban időnk nagy részét zárt helyiségekben töltjük. A fényhiányt lehet fényterápiával kezelni, de semmiféle művi fény sem ér fel a napéval. Testünk csupán az UV sugarak segítségével képes hasznosítani a szervezet egészsége szempontjából nélkülözhetetlen D3-vitamint, amely erősíti a csontokat, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, véd a szívinfarktustól. A szakemberek szerint naponta elegendő fél órát kinn tölteni a napsütésben ahhoz, hogy testünk elegendő D3-vitaminhoz jusson.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi