A Gránát Új Élete

Megrendítően mutatja be a békés ellenállást a palesztin állam Ramallah fővárosához közeli Bilin nevű faluban lakó palesztin nő. Teleültetett egy kertet virágokkal, mégpedig olyan könnygáz gránátok belsejébe, amiket az izraeli katonák és a helyi palesztinok közti összecsapások maradékaiként gyűjtött össze.


A virágok egy olyan terület telkén nőnek, amelyet a palesztinok két évvel ezelőtt bírósági úton nyertek vissza, ami máshová tette Izrael erősen vitatott biztonsági falának tervét. Elkészülte után a fal egészen 430 mérföldes körzetben fog elterülni egész Ciszjordánia (West Bank region) régióban.

Az izraeliek és palesztinok közötti magas feszültségeknek és gyakori összecsapásoknak köszönhetően nincs hiány e kis virágcserepek anyagából. Néhányukhoz még vezeték is csatlakozik, így hozzá lehet csatolni őket a kerítésekhez, és egyéb tárgyakhoz.

A növénytartóként használt fegyver egy erőteljes véleménynyilvánítása a területnek, ahol mindkét fél belefáradt már a látszólag soha véget nem érő erőszak és konfliktus áradatba. Sőt, a konfliktusok ellenére a kreatív emberi elme felragyog a kerítés mindkét oldalán - egy izraeli művész fémrózsa szobrokat készít palesztin szélsőségesek által indított rakéták maradványaiból.

Csak remélni tudjuk, hogy a két nemzet vezetői olyan hamar egyezségre jutnak, amilyen hamar csak lehetséges. De addig is jó látni, hogy a konfliktus nem aratott teljes győzelmet az emberi lélek felett.









Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi