Újító Találmányok: Orvosságok

A XX. században számtalan gyógymód született a különböző betegségekre. Inzulint 1921-ben sikerült először előállítani, az első antibiotikumot 1928-ban fedezték fel, és az egyszerűnek tűnő, de annál hasznosabb aszpirint a XIX. század utolsó napján kezdték árusítani.

Vízben oldódó aszpirin pezsgőtabletta a Bayertől.
Aszpirin

Az emberiség ősidőktől kutatott  a fájdalomcsillapítás és a betegségek gyógyításának módjai után. A láz és a köszvény ellen a Kr. e. V. században élt Hippokratész fűzfakérget használt. Az aktív alkotóelemet, a szalicilsavat a francia Charles Gerhardtnak sikerült először mesterségesen előállítania 1853-ban. Gerhardt nem jött rá a vegyület fontosságra, így a szintén német Felix Hoffman szabadalmaztatta 1898-ban – a Bayer cég megbízásából – az acetilszalicilsav előállításának módszerét. Az új gyógyszer aszpirin néven került kereskedelmi forgalomba a következő évben.

Az aszpirin valóságos csodagyógyszer: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és véralvadásgátló az agyvérzést és szívinfarktust átéltek számára. Úgy tűnik, az idegrendszer megbetegedései és egyes daganattípusok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Több millió embert segített már a közönséges nátha és influenza legyőzésében, és több más gyógyszer alapanyagaként is felhasználható.

Inzulin

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely biztosítja a megfelelő vércukorszintet. A cukorbetegségben szenvedő emberek szervezete nem képes elegendő inzulint termelni. A hormon mesterséges előállításával több millió ember életminőségét sikerült javítani: a kanadai Frederick Grant Banting és Charles Best 1921-ben inzulint hozott létre, majd 1922. január 11-én az első, inzulinnal kezelt beteg, a 14 éves Leopold Thompson hozzájuthatott az életmentő szerhez. Banting 1923-ban Nobel-díjat kapott a felfedezésért s a pénzösszeget megosztotta Besttel.

Penicillin

Festett üvegablak a londoni St. James-
templomban, Alexander Fleming a lon-
doni St. Mary's kórházban dolgozott,
amikor 19280-ban felfedezte a penicillint.
A skót Alexander Fleming 1928-ban bosszankodva vette észre, hogy munkahelyén, a St. Mary’s kórházban az egyik, baktériumtenyészetet tartalmazó petricsészében penész keletkezett. Szerencsére észrevette, hogy a keletkezett penész megölte a baktériumokat. Ez a penész volt a penicillium notatum, így Fleming a hatékony baktériumölő szert penicillinnek nevezte el. Egy évtizeddel később az ausztrál Howard Florey és a német-brit Ernst Chain sikeresen izolálta a penicillint, s ezután megindulhatott ez antibiotikumok gyártása. A két tudós 1945-ben megosztott orvosi Nobel-díjat kapott.








Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi