Az Éltető Fény

A víz és a levegő mellett a fény az élet egyik alapeleme. Hiánya betegségek kialakulásához vezet. Testünk működéshez állandó energiára van szükség, és a napfény energiája az egyetlen, amely közvetlenül kerül be a biológiai rendszerbe. Télen fokozottan megnő fényigényünk, hiszen a fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. Ehhez azonban nem csak a napfény a megfelelő: speciális lámpák segítségével fedezhetjük napi fényszükségletünket.


A fény számos hatásával szolgálja egészségünket. Többek között a vörösvérsejtek osztódásának aktiválásával erősíti az immunrendszert. A sugárzás átrendezi a sejtek zsírmolekuláit, így javul a sejtek rugalmassága, és könnyebben haladnak a véredényekben. Azt, hogy mennyi fény jut a szervezetünkbe, bõr- és hajszínünk szabályozza.

A sötét téli hónapokban tapasztalhatjuk, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől. Míg júniusban a napsütéses órák száma naponta átlagosan 17 óra, januárban ez mindössze napi 7 óra. Nem csoda hát, ha ilyenkor elfog bennünket a téli depresszió. A búskomorság mellett romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítõképességünk, kedvetlenekké válunk és legyengül immunrendszerünk.

Ráadásul a mesterséges fényforrások, különösen a fénycsövek hatása a méreghez hasonlatos. A világos, fehér fény hatására hirtelen emelkedik a vérben a stresszhormonok szintje, ugyanakkor megzavarja a tobozmirigy működését. Ennek hatására idegesség, agresszivitás és fáradtság egyaránt jelentkezik a mesterséges világítás használatakor. Ez az állandó stresszhatás viszont megbetegíthet bennünket. A mesterséges fény megbetegítő hatása annál erőteljesebb, minél kevésbé hasonlít a napfény teljes fényspektrumára. Sajnos a mai iskolák, irodák és más munkahelyek szinte kivétel nélkül neoncsövekkel vannak megvilágítva, melyekből a természetes napfényben megtalálható, különféle hullámhosszú fények nagy része hiányzik.

Az egyik legfontosabb hullámhossz, amely a hagyományos mesterséges fényforrásokból hiányzik, az ultraibolya (UV). Csak a napfényre nagymértékben hasonlító fényű fényforrások bocsátanak ki ultraibolya-hullámokat, gyógyhatásukat nem kis mértékben e hullámhosszú fénykomponensnek köszönhetik. Egy berlini klinikán 50 szívbeteg páciensen végzett vizsgálatok tanúbizonysága szerint az UV-fény hatására csökken a vérnyomás és a vér koleszterinszintje. A pácienseket egyszerűen szoláriumcsövekkel világítottak meg, négy hét alatt 12 alkalommal. Más vizsgálatok szerint három hét alatt mindössze hat ilyen jellegű fénybesugárzás hatására jelentősen javul a hangulat.

Ma már léteznek más természetes fényt kibocsátó fényforrások is: nappalifény-csövek, biofénycsövek, teljes spektrumú fénycsövek. Néhány éve lehet olyan asztali lámpákat is kapni, amelyeket kifejezetten az otthoni fényterápia elvégzéséhez fejlesztettek ki, elsősorban a téli depresszió leküzdésére. Használatuk egyszerű. Reggel, lehetőleg délben is 10-15 percig az arcunkat kell füröszteni a fényükben. Hatásukra elmúlik a téli depresszió és javul az alvásritmus.

A színes fénnyel végzett terápiák már jó ideje reneszánszukat élik. Ma a legkülönfélébb irányzatokat különböztetik meg: színes szemüvegek, különféle színlámpák, színes fóliák és legújabban a színes lágylézerek. A színes fénnyel fényforrástól függően - a kínai akupunktúrából ismert pontokat vagy nagyobb bőrterületeket, egyes esetekben a szemeket sugározzák be.

Terápiák

Napfürdőzés: Naponta 20 percet délben és legalább egy fél órát esténként a szabadban kell eltöltenünk. Célzott terápiás hatás érdekében naponta 5-35 perces napfürdőzés ajánlott, fokozatosan növelve a kezelési időt. Nappali fényt kibocsátó fényforrások: Ezek a fényforrások meglepően jól utánozzák a napfényt, biztosítják annak jótékony, gyógyító hatását.

Dinshah-féle kromoterápia: A 12 színárnyalattal végzett fényterápia során egy fényforrás elé színes fóliákat helyeznek. A módszert 70 évvel ezelőtt fejlesztette ki egy indiai orvos. A huszadik század első 30 esztendeje során több mint 6000 gyógyulást dokumentáltak hivatalosan is, az USA-ban, majd a módszer a háború és a korszerű biokémiai gyógyászat miatt feledésbe merült, de a 70-es években újra felfedezték.

Kristálylámpák: Néhány feltaláló, közöttük az angol John Whale olyan színes fényt kibocsátó készülékeket konstruált, amelyek fényét féldrágaköveken, ásványokon vezetik keresztül. Ezáltal a fény és az ásványok gyógyhatása összeadódik.



Színes szemüvegek: Sokféle színben pompázó szemüveg létezik. De vannak olyan üveggel felszerelt szemüvegek is, amelyek csak bizonyos hullámhosszú, pulzáló fényt továbbítanak a pupillák felé. A meghatározott színekkel meghatározott hatás gyakorolható a testre vagy a lélekre.

Színes kendők: A fényterápia eme formáját napfénnyel végzik. A napfürdőzésnél azonban a bőrt vékony, áttetsző színes kendőkkel takarják le.

Teljes fényspektrumú lámpák: Ezek a fénycsövek a teljes fényspektrumot felölelik, az ilyen fénnyel megvilágított helyiségekben tartózkodó személyeknél sikerült a fény gyógyító hatását dokumentálni.

Lágylézerkezelés: A fényterápia legkorszerűbb változata. A kis energiájú lézerfény nem károsítja a szöveteket. Ezt a kezelést kb. 15 éve akupunktúrához használják, ma azonban léteznek nagy felületet megvilágítani képes lézerzuhanyok is.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi