Szeplőtlen Tavasz - Foltűző Tippek

Volt idő, amikor kifejezetten  szexepilisnek tartották, ha egy hölgy arcán apró, halvány foltok éktelenkednek. Sőt, a férfiak ma is odavannak egyes pettyes arcú hölgyekért. Ám divat ide vagy oda, viselőjük tobbynire nem kedveli a szeplőket, és mindent megtenne távoltartásukért. vagy halványításukért. Egyes korokban a napernyők és hatalmas kalapok szolgáltak erre a célra, ma azonban már számtalan, különféle gyógymód áll rendelkezésre.

A szeplősség alkati tulajdonság, veleszületett hajlam, s a szeplők száma az életkor előrehaladtával egyre nő. Megjelenésük főként a tavaszhoz köthető, a legerőteljesebben nyáron vannak jelen a bőrön, télen elhalványulnak. Leggyakoribb előfordulási helyük az arc, az orr, a homlok, de a test egyéb részein is felbukkanhatnak. Általában világos hajú (szőke, vörös) és fehér bőrű embereken jelentkeznek.

Színük és méretük, alakjuk és számuk, de még elterjedési területük is változó. Van, akit már egyetlen, szerinte rossz helyen lévő folt is zavar, míg mások csak a nagyobb, sötét foltok eltüntetésére kérnek segítséget.

Szeplőűzök

Aki szeplőkkel él, fokozott óvatossággal megy a napra. Nemcsak a nyár folyamán kerüli az erős napot, de már kora tavasszal is inkább széles karimájú kalapban közeledik, és hosszan legfeljebb napernyők alatt tartózkodik a szabadban. Már ebben az évszakban érdemes erős fényvédőkrémet használni, de szigorúan csak olyat, ami az UVA és UVB sugarakat is kiszűri.

Léteznek kedvelt fehérítő, illetve foltelhalványító krémek, de ezek sem minden szeplőtípusra kínálnak megoldást. A kozmetikai ipar és az orvoslás közös akciójaként megszülettek a szeplőhalványulást kiváltó, bőrbe adott injekciók, de a leghatékonyabbnak ma a lézeres kezeléseket tartják.

A megfelelő étrend sem elhanyagolható: együnk sok antioxidáns  hatású C- és E-vitamint, béta-karotint és szelént, ehhez együnk sok sárga, zöld és piros zöldséget, s igyunk legalább napi 2 liter ásványvizet.


Házi Praktikák

Aki nem tud időt vagy pénzt szánni a profi kozmetikusok által nyújtott kezelésekre, annak sem kell elkeserednie, hiszen házilag is tehet néhány próbát a szeplők elhalványítására. Fontos azonban, hogy az itt felsorolt módszerek mindegyike csak rendszeres alkalmazás esetén válhat be, egyetlen alkalomtól nem remélhetünk csodát.

  • Ananászborogatás: pépesítsünk egy szelet friss ananászt, borogassuk be vele bőrünk szeplős részét, pihenjünk le 30 percre, majd mossuk le a pépet langyos vízzel.
  • Gyermekláncfű tej: a pitypang tejnedve szintén elismert szeplőhalványító, bár egyben irritáló hatású is lehet, így csak előzetes bőrteszt után alkalmazzuk!
  • Tormakrém: 2 evőkanál friss vízitormát pépesítsünk, és kenjük a bőrre. Hagyjuk hatni 20 percig, majd mossuk le.
  • Citromos kúra: merítsünk frissen facsart citromlébe egy vattapamacsot, majd helyezzük azt azt a foltokra, és hagyjuk rajta 5 percig. Bő vízzel öblítsük le. Mindezt legalább három héten át, lehetőleg ugyanabban az időpontban ismételjük meg, minden nap.
  • Retekpép: a sózott retek leve bevált halványító szer. 1 retek levét kenjük az érintett bőrfelületre, hagyjuk hatni 20 percig, majd meleg vízzel mossuk le.
  • Citruspor: 3 evőkanál narancs, citrom vagy grapefruit levet keverjünk pépesre egy kis hintőporral. Vigyük fel a bőrre, hagyjuk hatni 20 percig, majd langyos vízzel mossuk le.
  • Fehérítsünk: keverjünk össze 1 evőkanál lisztet, ugyanennyi keményítőt annyi vízzel, hogy kenhető krémet kapjunk. Kenjünk a bőrre, majd 10 perc múlva bő vízzel mossuk le. Ha kell, hidratáló krémmel ápoljuk utána a bőrt.
  • Répacsoda: hatékony halványító pakolást kapunk frissen sajtolt sárgarépa levéből, de vigyázzunk, ez ne hagyjuk 10 percnél tovább a bőrön, mert elszínezheti azt.
  • Uborkaszeletek: karikázzunk fel annyi kígyóuborkát, amennyivel beboríthatjuk az érintett bőrfelületünket, majd a pakolást takarjuk le vászonkendővel. Negyed óra múlva vegyük le a szeleteket, és bő vízzel mossuk le a bőrt.
  • Kövirózsalé: egy-egy kövirózsa levelet vágjunk fel, és levét kenjük a szeplős területre. Hagyjuk hatni 15 percig, majd öblítsük le.
  • Ugyancsak kiváló halványítószer a hóvirág is, de mivel legálisan immár csak a saját kertünkben szedhetnénk, keveseknek adatik meg, hogy kihasználják annak szépítő erejét.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi